Zašto je teta važna osoba u životu svakog djeteta

Zašto je teta važna osoba u životu svakog djeteta

 

Osim što su bliska obitelj, tete imaju važan utjecaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One s djecom svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.

 

Teta je cool odrasla osoba

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu teta može jednostavno pokazati svoju dječju stranu. Sjećanja na tetu uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Teta smije pustiti mašti na volju i biti pravi zabavljač.


Ona je pouzdan savjetnik

Djeca nerijetko s tetama mogu razgovarati o temama o kojima im je neugodno razgovarati s roditeljima. Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Teta može biti prava riznica savjeta.


Tu je kada ostali nemaju vremena

Ona će naći vrijeme da sašije haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra s nećakom. Teta može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim natjecanjima, na maturi, na vjenčanju… Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno u prisutnosti tetke.


Teta je uzor

U ovo moderno doba, više nego ikada, djeca su pod utjecajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor. Teta može biti alternativni primjer obitelji, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti.


Ona je obitelj

S obzirom na to da je teta odrasla s ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje razumjeti dječje frustracije i probleme i njihove točke gledišta. Kod sukoba s roditeljima, a posebno u periodu adolescencije, teta može biti od velike koristi. Djeca će se povjeriti teti ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u obiteljskim nesuglasicama može biti savršen posrednik.


Teta može zamijeniti roditelje

Naravno, ne doslovno, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tete mogu puno pomoći pružajući pažnju i ljubav. Osim toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, teta može pripremiti obrok ili pomoći oko domaćeg uratka. Nakon roditelja, teta može postati najbliža osoba djetetu.


Ona je tu da ohrabri

Teta će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom zanimanju djeteta. Ako se dijete suoči s neodobravanjem, teta može uvijek pronaći način da pruži ohrabrenje. Tete mogu biti najveći obožavatelji svojih bratića/sestrični, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.

 

Preneseno s Ljepota i zdravlje

 

Više pročitajte u knjizi: CRTICE iz bilježnice psihologa
Zašto je teta važna osoba u životu svakog djeteta

Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

“Ne čini umjesto djeteta ono što može učiniti samo! Ako radite umjesto njega – vi ne marite za svoje dijete.” Post...


Što s djecom kod kuće?

Što s djecom kod kuće?

Od svih promjena s kojima smo suočeni zadnjih nekoliko tjedana, među onima koje najviše utječu na naš svakodnevni život svakako...


Kako izbjeći preveliko uzbuđenje kod djeteta tijekom blagdana

Kako izbjeći preveliko uzbuđenje kod djeteta tijekom blagdana

Tijekom Božićnih blagdana uslijed okolnosti mijenjamo rutinu svakodnevice - posjećujemo i ugošćujemo obitelj i prijatelje, družimo se...


Zamke popustljivog odgoja: Najveća zabluda je da su roditelji i djeca prijatelji

Zamke popustljivog odgoja: Najveća zabluda je da su roditelji i djeca prijatelji

Riječ 'ne' kao da polako nestaje s roditeljskog repertoara, a stječe se dojam kako se odrasli boje da će njezinim izgovaranjem umanjit...


Budite podržavajući roditelji

Budite podržavajući roditelji

Roditelji koji pozitivno i zdravo motiviraju svoje dijete pomažu mu da postane fleksibilna, kompetentna, odgovorna i samopouzdana odrasla osob...


Dječji strahovi i kako im pristupiti

Dječji strahovi i kako im pristupiti

Razvojni strahovi imaju važnu ulogu u pripremi djeteta na život u budućnosti. Ako djeci ne dopustimo da osjete strah, neće razviti sposobnost...