Zašto je privilegija odrastati uz bratiće i sestrične?

Zašto je privilegija odrastati uz bratiće i sestrične?

 

"Imati bratiće i sestrične je poput toga da imate doživotne prijatelje bez obzira gdje vas život odvede. Vidim ove prekrasne odnose kod svoje djece i njihovih bratića i sestrični i uživam gledajući ih kako odrastaju skupa", piše mama troje djece i objašnjava zašto imate sreću ako i vaše dijete odrasta uz svoje rođake.

 

Meredith Ethington je mama troje djece, novinarka i autorica nekoliko knjiga o roditeljstvu. Nedavno se na svom blogu osvrnula na zanimljivu temu: važnost odrastanja djece uz svoje rođake - bratiće i sestrične. 

"Nekako se dogodilo da moja sestra, brat i ja živimo udaljeni i do nekoliko sati jedni od drugih, ali prije dvije godine, napravili smo pakt da će naša djeca jako dobro znati jedni druge iako ne žive jako blizu jedni drugima", napisala je i dodala kako želi da njezina djeca znaju kakva je radost i privilegija odrastati uz svoje bratiće i sestrične. 

 

Zajednički bake i djedovi, obiteljske tradicije i uspomene

"Ja sam imala tu sreću imati jako puno bratića i sestrična u svom djetinjstvu. Često bismo prespavali jedni kod drugih, igrali izmišljene igre u bakinoj kući, gradili bismo utvrde i pretvarali se da smo psi. Ljeti smo skupa ljetovali ili plivali u obližnjem jezeru, pecali i kartali se. Imam bratiće i sestrične koji su sličnih godina kao i ja, ali i one koji su me čuvali kao dijete i koji su puno stariji od mene. Sve ih volim beskrajno puno."

Ova mama navela je samo nekoliko razloga zašto biste trebali biti sretni ako vaše dijete odrasta uz svoje rođake:

  • Bratići i sestrične mogu biti poput braće i sestara, osim toga da s njima ne trebamo živjeti pod istim krovom.
  • Oni znaju naše tajne i znaju kako je imati mamu ili tatu dovoljno sličnu našim mamama ili tatama, ali dovoljno različitu da je zabavno prespavati kod njih za malu promjenu okoline.
  • Bratići i sestrične znaju kako je to doći iz obitelji slične našoj. Oni su poput najboljih prijatelja koji su na svim našim važnim obiteljskim događajima, a s kojima se možemo iskrasti i zabavljati dok su odrasli naporni u svojim dugim i dosadnim razgovorima. 
  • Bratići i sestrične imaju sličan šašavi smisao za humor i čak izgledaju slično kao i mi. Ustvari, oni su dovoljno slični poput nas da možemo biti potpuno svoji u njihovom društvu bez da se osjećamo čudno ili drugačije. 
  • Bratići i sestrične daju nam osjećaj obiteljske povezanosti. Imati proširenu obitelj bilo koje vrste - djeci daje osjećaj toga tko su i otkuda dolaze, a bratići i sestrične omogućuju sve to u zajedničkom generacijskom kontekstu. Zajednički bake i djedovi, obiteljske tradicije i uspomene!

 

"Rekla bih čak da su bratići i sestrične osnovni dio sretnog života jer vas vole, imate zajedničke uspomene iz djetinjstva i podrška su vam u odraslom životu. Imati bratiće i sestrične je poput toga da imate doživotne prijatelje bez obzira gdje vas život odvede. Vidim ove prekrasne odnose kod svoje djece i njihovih bratića i sestrični i uživam gledajući ih kako odrastaju skupa. Iako uvijek ne uživam u putovanjima od nekoliko sati kako bi se to dogodilo - gledajući ih kako uživaju u zajedničkom druženju i već sada razgovaraju o svojim uspomenama vrijedi svakog pitanja koje mi moje troje mališana postavi 100 puta u autu: 'Jesmo li blizu?'"

 

Preneseno s Klokanica.hr

 

Više pročitajte u knjizi: KAKO RAZVITI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU DJETETA
Zašto je privilegija odrastati uz bratiće i sestrične?

O Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života, s bloga Čitajmo

O Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života, s bloga Čitajmo

Što je točno potrebno da bi se naša djeca razvila u samostalne ljude koji su spremni preuzeti odgovornost za sebe i za druge, koji...


Kako motivirati djecu: znanstveno utemeljeni pristupi za roditelje, skrbnike i učitelje

Kako motivirati djecu: znanstveno utemeljeni pristupi za roditelje, skrbnike i učitelje

Koji je najbolji način da motivirate djecu? Intrinzična motivacija za učenje o svijetu oko nas počinje u ranom djetinjstvu. Ova vrsta motivac...


Kako pomoći učenicima s ADHD-om da se koncentriraju

Kako pomoći učenicima s ADHD-om da se koncentriraju

Istraživanja* pokazuju da se učenici s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (eng. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder &nd...


Jesper Juul o mentalnom zdravlju djece

Jesper Juul o mentalnom zdravlju djece

Osnova za mentalno zdravlje oblikuje se u obitelji. Kao odrasli često nismo niti svjesni koji su razmjeri roditeljskog utjecaja na djecu. Mala (...


U sjećanje na Jespera Juula: veliki intervju (1. dio)

U sjećanje na Jespera Juula: veliki intervju (1. dio)

Jesper Juul bio je jedan od najznačajnijih europskih obiteljskih psihoterapeuta. Rijetki su znali da je teško bolestan. Umro je 25. ...


Djeca će biti sretnija ako provodite vrijeme s njima, a ne ako im kupujete više stvari

Djeca će biti sretnija ako provodite vrijeme s njima, a ne ako im kupujete više stvari

Kad razgovaram s djecom o tome koje su naše najsretnije uspomene, među njihovim odgovorima uvijek su obiteljski izleti u zabavne parkove ...