Što bi svaki roditelj trebao znati o stresu kod djece

Što bi svaki roditelj trebao znati o stresu kod djece

 

Tjeskoba nije neobičan problem današnje djece. Kao i odrasli, djeca različito reagiraju na stres ovisno o svojoj dobi, osobnosti i vještinama pronalaska utjehe. Naučite kako prepoznati znakove i uzroke ovog problema kod djece.

 

Kada je u pitanju tjeskoba kod djece, mlađi školarci vjerojatno neće moći objasniti svoje osjećaje, za razliku od onih starijih koji znaju točno što im smeta i zašto (iako nema garancije da će tu informaciju i podijeliti s roditeljima).

U većini slučajeva, strah, tjeskoba i stres kod djece mijenjaju se ili nestaju tijekom godina. Na primjer, vrtićka djeca koja su osjećala tjeskobu zbog odvajanja mogu u školi postati jako prilagodljiva. Učenici drugog razreda koji se boje mraka ili čudovišta odrastu u djecu koja vole priče o duhovima.

Jednom kada roditelj odredi je li ono što djeca osjećaju samo privremeno stanje ili je riječ o puno većem i dubljem problemu, mogu pronaći načine da pomognu djeci nositi se sa stresom i tjeskobom.

 

Znakovi tjeskobe kod djece

Promjene u ponašanju uobičajeni su znakovi koji ukazuju da je dijete pod stresom i tjeskobom. Neki od uobičajeni znakova su:

 • Žaljenje na bolove u trbuhu ili glavobolje
 • Problemi sa spavanjem ili koncentracijom
 • Promjene ponašanja poput česte neraspoloženosti, impulzivnosti ili potrebe da stalno bude uz vas
 • Stvaranje navika poput grižnje noktiju
 • Želja za izbjegavanjem škole ili strah da u školi ne upadne u probleme

 

Uobičajeni uzroci dječjeg stresa

Izvori nekada mogu biti vanjski, poput problema u školi, promjene u obitelji ili svađe s prijateljima. Osjećaj tjeskobe može biti uzrokovan i dječjim osjećajima ili pritiscima, poput želje za boljim uspjehom u školi ili uklapanjem u društvo. Neki od uobičajenih uzroka stresa kod djece uključuju:

 • Velike promjene u obitelji. Velike životne promjene poput razvoda, smrti, preseljenja, pa čak i rođenja brata ili sestre. Te stvari kod vašeg školarca mogu uzdrmati osjećaj sigurnosti, te ih zbuniti. Na primjer, novi brat bili sestra mogu u vašem djetetu izazvati osjećaje izdaje i ljubomore. Smrt člana obitelji, bake, djeda ili nekoga bliskog obitelji, može stvoriti zbunjenost i tugu, kao i tjeskobu i stres.
 • Previše obaveza. Ako dijete stalno trči s jedne aktivnosti na drugu, moglo bi osjećati stres, posebno ako je tip djeteta koje s vremena na vrijeme treba malo mira i vremena za sebe.
 • Pritisak koji si sami nameću. Puno djece može biti tjeskobno jer žele dobre rezultate u školi. Žele se uklopiti i biti prihvaćeni. Pritisak koji si sami nameću posebno je uobičajen kod djece koja se boje grešaka ili da nešto neće dovoljno dobro napraviti.
 • Stres uzrokovan nečim u školi. Maltretiranje od strane kolega ili zadirkivanja mogu postati problem kada djeca krenu u školu. Čak i ako dijete nije u klasičnom smislu maltretirano, pritisak da se uklope i postanu omiljeni može biti stresan. Za mlađe školarce tjeskoba zbog odvajanja može biti problem.
 • Loše vijesti. Novinski naslovi i televizijske vijesti o prirodnim katastrofama, terorizmu i nasilju, mogu ih uznemiriti i uzrokovati stres. Kada dijete čuje ili vidi loše vijesti, moglo bi biti zabrinuto da će se nešto loše dogoditi njima ili nekome koga vole.
 • Strašan film ili knjiga. Izmišljene priče mogu također biti okidači stresa i tjeskobe. Na djecu obično utječu zastrašujuće i nasilne scene iz filmova ili odlomci u knjigama. Dok neki mogu biti osjetljiviji na medijske sadržaje od drugih – ono što plaši ili uznemiruje jedno dijete možda ne utječe na drugo – dobro je znati što utječe na vaše dijete, limitirati nasilni sadržaj iz medija i držati se knjiga, filmova, videoigrica i ostalih sadržaja koji odgovaraju dobi djeteta.

 

Preneseno s Net.hr

Pročitajte više o tehnikama opuštanja za djecu i otkrijte 11 učinkovitih načina kako zaštititi djecu od stresa.

 

Više pročitajte u knjizi: SNAGA POZITIVNO OBLIKOVANA MOZGA
Što bi svaki roditelj trebao znati o stresu kod djece

Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

“Ne čini umjesto djeteta ono što može učiniti samo! Ako radite umjesto njega – vi ne marite za svoje dijete.” Post...


Prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu

Prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu

Španjolca Pabla Pinedu smatraju osobom s posebnim potrebama – a on je prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu. Pablo...


Vratite obiteljsko okupljanje za stolom

Vratite obiteljsko okupljanje za stolom

Stručnjaci upozoravaju: za dobrobit djeteta vratite obiteljsko okupljanje za stolom! Svaka sekunda, minuta ili sati provedeni s djecom za ...


Što se događa s djecom čiji se roditelji ne znaju nositi s njihovim emocionalnim reakcijama

Što se događa s djecom čiji se roditelji ne znaju nositi s njihovim emocionalnim reakcijama

Jesper Juul u novoizašloj knjizi u izdanju Harfe naglašava da je tužno što roditelji od cijelog repertoara osjećaja kod dj...


Vrijeme za sebe

Vrijeme za sebe

Želim vrijeme za sebe, ali kako da ga uzmem?! Kako kada imam malu bebicu koja me treba stalno? Suprug radi, često i prekovremeno, pa kada dođe...


Potres – kako si možemo pomoći?

Potres – kako si možemo pomoći?

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pripremila je infografike o tome kako se suočiti s traumatskim iskustvom potresa. Po...