S vama su najgori? Vi ste zapravo jedna sretna mama

S vama su najgori? Vi ste zapravo jedna sretna mama

 

Kukanje, plač, bacanje igračaka, vješanje po vama čim uđete kuću. Poznato? Ma vi ste zapravo jedna sretna mama.

 

Dolazite po svoje dijete u vrtić i tete ga hvale kako je samo dobao, mio i poslušan. Ostavite ga malo kod bake i ona je oduševljena njegovom dobrotom te se u čudu pita zašto se vi stalno žalite na njegovo ponašanje.

Radite i dijete je cijeli dan s tatom – dobro, zabavno, poslušno, kolegijalno – sušta suprotnost onom ponašanju kada je s vama. U čemu je kvaka?

Zar doista toliko ne vole svoje mame da ne propuštaju nijednu priliku kako bi vam malo zagorčali život?

 

Ako ste se već sto puta uhvatili za glavu u pitanju – "Zašto? O, zašto?”,  znajte da je to zato što vas vole najviše, vi ste njihova sigurna luka i iako vam se ponekad čini da ste im ujedno i kanta za sve njihove negativne emocije, to je zato što je to upravo tako.

 

Nema veće sigurnosti od majke koja voli, koja razumije, koja se trudi pomoći svom djetetu pa kada vas nema, djeca u sebi jednostavno skupljaju sve svoje proživljene dojmove i čekaju samo vas da vam ih istresu.

One dobre emocije koje su ih okupirale, nedostajanje koje su osjećali, njih će ispoljiti zagrljajem, poljupcem i skakutanjem oko vas – i to vam neće smetati.

To će vas i više nego usrećiti no već sekundu nakon, započet će kukanje, plač, cendranje, bacanje igračaka, vješanje po vama uz krikove… situacija koja vas ubija u pojam jer ne razumijete što se to upravo dogodilo da su baš sada tako poludjeli.

Dogodilo se to da je došla njihova sigurna luka u koju će kao brod balastne vode izbaciti sve što ih je dosad ljutilo i mučilo. S vama je došao i osjećaj da sada konačno mogu otpustiti kočnicu i osloboditi svoje osjećaje.

 

I neka vas ta mora ne mori jer to samo znači da dijete u vama vidi nekoga tko mu dozvoljava da bude prirodno, da pokaže svoje osjećaje, da se utješi.  I zato kada vas vaše voljeno dijete sljedeći put već na vratima dočeka kao mali divljak, ne ludite i ne ljutite se – pustite da se ispuše.

Vi ste možda njihova kanta i vreća za udaranje, ali ste im ujedno i najveći oslonac u životu – okrilje u kojem će cijeli svoj život imati posebno mjesto gdje mogu biti najiskreniji i najprirodniji. Mjesto gdje će najprije početi razvijati svoju emocionalnu inteligenciju, izražavati svoje osjećaje, te na temelju toga razvijati i svoje samopouzdanje.

Znajte da vaše dijete nije razmaženo niti zločesto, ono samo čeka vas da vam sve ispriča.

 

Nisu ni tate daleko od toga, čisto neka se zna, jer kada njega dugo nema pa se odjednom pojavi i on će vjerojatno dobiti poštenu porciju gromoglasnih otpuštanja osjećaja.

 

Tu stoga leži i odgovor na ono pitanje zašto su djeca u prisustvu roditelja lošija nego kada ih čuva netko drugi.

 

Ako situacija u vašoj obitelji nije takva, ako nikada do sada niste primijetili ovakve oscilacije u njihovom ponašanju, vjerojatno postoje samo dva adekvatna odgovora – ili ste baš stalno s njima ili djeca u vama ne vide svoju najsigurniju luku. A to baš i nije dobro za njih.
 

Dakle, kada se sljedeći put vraćate kući već se pred vratima pomirite s tim da će vas vaše dijete zasutim svim svojim proživljenim emocijama.

I nemojte zato ludjeti i dočekati ih sa stavom, dočekajte ih širom otvorenog zagrljaja da se što brže istresu i što brže vrate svom ritmu – utješeni i sretni što su vam baš sve ispričali.

 

Preuzeto s atma.hr

Više pročitajte u knjizi: TERAPIJA IGROM - Kako razviti vještine za razumijevanje djeteta i produbiti odnos s njim
S vama su najgori? Vi ste zapravo jedna sretna mama

Ljeto pred nama iskoristite za završnu pripremu za školu

Ljeto pred nama iskoristite za završnu pripremu za školu

Predškolsko dijete većinu vremena provede u igri i kroz nju uči, spoznaje svijet oko sebe i priprema se za školu. A onda dođe i ...


Sve teorije padaju u vodu kada se nađemo oči u oči s rasplakanim djetetom ili upoznajte mudrost odgoja

Sve teorije padaju u vodu kada se nađemo oči u oči s rasplakanim djetetom ili upoznajte mudrost odgoja

Još 2011. godine objavili smo prvu knjigu sada već popularne hrvatske autorice Ane Bučević Safari duha – knjiga o mudrosti odgoja...


ZAGREB: Praktična edukacija dr. Ranka Rajovića Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ

ZAGREB: Praktična edukacija dr. Ranka Rajovića Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ

PRAKTIČNA EDUKACIJA "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ" 25. svibnja 2018. godine u 17 sati ZAGREB, Hotel Arist...


Svima nam treba mudrost koju u sebi nosi slikovnica Ovdjezemska

Svima nam treba mudrost koju u sebi nosi slikovnica Ovdjezemska

Prva mindfulness slikovnica Tamare Vučković očarala je svojom pričom i porukom portal Roditelji.hr! U izdanju nakladne kuće Harfa točno za po...


Uči li dijete stvarno iz kazne ili postoji drugo rješenje?

Uči li dijete stvarno iz kazne ili postoji drugo rješenje?

Kažnjavanje se često poistovjećuje s "učenjem" djeteta što smije ili ne smije raditi. Međutim, kada dijete ponovi istu stva...


5 malih i važnih pravila u komunikaciji s djecom

5 malih i važnih pravila u komunikaciji s djecom

Komunikacija nije samo puko prenošenje informacija, već i važan element u odgoju, pomoću kojeg možemo potaknuti dijete na aktivnost, n...