Pedijatri savjetuju: Izvedite djecu na zrak i kada je hladno i kad pada snijeg

Pedijatri savjetuju: Izvedite djecu na zrak i kada je hladno i kad pada snijeg

 

Dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana, mnogi roditelji se ustručavaju boraviti van kuće sa svojom djecom, zbog prehlada i razbolijevanja. Parkovi i igrališta su se ispraznili, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama gdje ih, u zatvorenom prostoru, u stvari vrebaju virusi.

 

Evo nekoliko savjeta za boravak djece vani tijekom zimskih mjeseci


Bebe do prve godine smiju i trebaju boraviti van kuće svakoga dana najmanje pola sata, osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, uz jak vjetar, kada je gusta magla ili snježna mećava, ili ako je ekstremno vlažno. U svim ostalim situacijama preporučuje se boravak na otvorenom, djece do prve godine u trajanju do pola sata, a starije djece i duže. Ako je jako hladno, možda je bolje da starija djeca vani provedu nekoliko puta po pola sata, umjesto duži period odjednom.

Boravak na svježem zraku pomaže jačanju imuniteta i čisti dišne putove.

Boravak na dnevnom svjetlu poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt s prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, grančice, da se gruda i sanjka.

Što je vani hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i previše zagrijanom prostoru. Što češće je budete izvodili na svježi zrak, bit će zdravija.

Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući TV program. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece. Sve je više djece koja imaju problem s prekomjernom tjelesnom masom, povišenim šećerom ili visokim tlakom. Roditelji puno rade i boje se svoju djecu pustiti van samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne vode djecu van.  U britanskom časopisu The Guardian postoji tekst u kojemu piše da današnja djeca provode manje vremena na otvorenome nego zatvorenici.  Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Britanije, u tijekom protekle godine nije bilo u parku, šumi, na plaži NI jednom, a preko 75% djece  provede van kuće manje od jednog sata dnevno, dok se zimi ovo vrijeme spusti na nevjerojatnih 10 minuta dnevno koje se svede na odvođenje u školu ili vrtić.


Kako odjenuti dijete zimi?

Ako je vani snijeg i jako hladno, dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu ne bi bilo loše koristiti šal, kapu i rukavice. Ako dijete već hoda, u slučaju da se smoči, nužno je presvući ga čim prije.

Osnovno pravilo odijevanja beba i djece prilikom izvođenja na zrak u zimskim mjesecima glasi: odjenite dijete koje se samostalno kreće onako kako ste i sami odjeveni (u jednak broj slojeva odjeće), a bebi treba jedan sloj odjeće više. Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje dišne putove na svježem zraku. Zrak pod šalom se kondenzira, pa ako je koža oko bebinih usta i nosa vlažna, lakše se razvijaju mikroorganizmi. Važno je da se sasvim male bebe ne pregrijavaju pod previše odjeće jer bebe kada se rode, još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topla zimska vreća i dekica za pokrivanje pa se beba tijekom šetnje može raskomotiti. Ako bebin nosić procuri dok ste vani, nemojte brinuti, kad uđete u toplo, prestat će.  Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.

Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Vrlo su spretna u sportovima klizanja i skijanja kada uče ove sportove od malih nogu, jer nemaju straha. Već oko četvrte godine mogu klizati i skijati ukoliko pokažu interes. Kada započnu s klizanjem potrebno je omogućiti im često klizanje kako bi savladali ovaj sport. Djeca nemaju straha i osjećaju se važno kad nauče neku novu aktivnost. 

Na sanjkanje i grudanje mogu čim nauče stajati i sjediti. U početku je potrebno da ih neko drži na sanjkama, a kasnije mogu i sama. Nije strašno ako dijete tijekom igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pažnju da izbjegavaju gađanje u lice da ne bi promrzli otkriveni dijelovi tijela.

Pustite svoju djecu da se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane za zdravlje djece koja borave na zimi su dugoročne.  Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodne su za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog djeteta na drugo.
 

Kao što kaže pjesmica: Zima, zima e pa šta je, ako je zima, nije lav …..  nek' nosić i pocrveni… eto, to je to je sve!

 

Preneseno sa stranice Moj pedijatarNeka su djeca ranjivija: Kakva im podrška treba u vrijeme zdravstvene krize?

Neka su djeca ranjivija: Kakva im podrška treba u vrijeme zdravstvene krize?

Ovih dana su svi stručnjaci mentalnog zdravlja usmjereni na podršku svoj djeci i roditeljima u suočavanju s kriznom zdravstvenom situa...


Kako je djeci oduzeta slobodna igra i zamijenjena aktivnostima koje se plaćaju

Kako je djeci oduzeta slobodna igra i zamijenjena aktivnostima koje se plaćaju

Djetinjstvo je jedno i ne treba ga oduzimati i mijenjati za sadržaje koji su iz roditeljske perspektive korisniji od obične igre. Sve p...


Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma

Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma

Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma - procesuiranu hranu! Što više učimo o mikrobiomu, to je jasnija povez...


Tiha tragedija koja pogađa našu djecu (i šta napraviti po tom pitanju)

Tiha tragedija koja pogađa našu djecu (i šta napraviti po tom pitanju)

“Želim ohrabriti svakog roditelja koji brine o budućnosti svoje djece da pročita ovu objavu. Znam da mnogi ne žele čuti ono što...


Tableti i mobiteli ugrožavaju zdravlje djece

Tableti i mobiteli ugrožavaju zdravlje djece

Manfred Spitzer međunarodno je priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik. Direktor je Psihijatrijske sveučilišne bolnic...


Čarobno disanje se uči od malih nogu

Čarobno disanje se uči od malih nogu

Disanje je radnja koju uzimamo zdravo za gotovo iako nepravilno disanje povećava osjećaje anksioznosti, depresije, općenitog nekontroliranja e...