O Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života, s bloga Čitajmo

O Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života, s bloga Čitajmo

 

Što je točno potrebno da bi se naša djeca razvila u samostalne ljude koji su spremni preuzeti odgovornost za sebe i za druge, koji znaju postaviti osobne granice i istovremeno poštivati tuđe, a pri tome biti stvarni i istiniti ljudi? 

Iskustvo nas uči kako sve važne stvari k nama dolaze tiho i jednostavno da bi nedugo zatim napravile veliku promjenu. Nakon njih  sjene naših misli drugačije padaju na ljude i situacije oko nas. Drugačije doživljavamo i sami sebe. Drugačije reagiramo i potpuno drugačije okruženje stvaramo. Pred nama je knjiga koja je u stanju napraviti za nas upravo to. Promijeniti na bolje nas, naše stavove, razmišljanja, reakcije, misli, spoznaje pa čak i uvjerenja. I to sve čini jednostavnim jezikom, istinom, uvidom i osvještavanjem vlastite uloge u obiteljskoj dinamici.

Za ovu knjigu nije lako napisati osvrt jer je na svakoj stranici od 177 koliko ih ima po nekoliko važnih teza koje bih vam voljela podcrtati i tako ih naglasiti. Tako da nema druge nego da je sami čitate i sami podcrtavate ono što je vama bitno. Knjiga će svakome od nas pružiti točku prepoznavanja upravo naše osobne priče, situacije i roditeljske muke. U tome je njena izuzetna vrijednost: svaki će roditelj pronaći sebe.

Sadržaj knjige je podijeljen u četiri cjeline, a svaka cjelina se odnosi na jednu vrijednost. To su: Uvažavanje, Integritet, Autentičnost i Odgovornost.

Svako poglavlje okuplja nekoliko pisama roditelja u kojima se oni obraćaju za pomoć, savjet i podršku Jesperu Juulu. U njima opisuju vrlo konkretne životne situacije i odnose sa svojom djecom, supružnikom ili drugim članovima obitelji. Na svako od njih Jesper Juul odgovara strpljivo, stručno i ozbiljno. Svako pismo i odgovor daje nam mogućnost da navedenu situaciju primijenimo na vlastiti život i obitelj i preispitamo vlastite vrijednosti i postupke.  

Izdvojene misli koje su mi se oblikovale dok sam čitala:

 

UVAŽAVANJE

“Ponašanje djece uvijek proizlazi iz njihovog odnosa s roditeljima.” Dakle ne iz toga što su zločesta, razmažena, neodgojena, nemirna, nepristojna, nemoguća… i još svašta se naslušam, nego iz toga što se mi ponašamo nelogično i nedosljedno, sumanuto i nerazumno. Još češće glumimo kontrolore  s visina, pametnjakoviće ili direktore cirkusa. 
“Kada su roditelji frustrirani zbog odnosa s djetetom, nije za to krivo dijete.” Roditelj koji postupa s uvažavanjem mijenja svoj odnos prema situaciji koja ga uznemiruje. Ne kažnjava dijete zbog toga. Mnogi roditelji još uvijek ne razumiju ili nisu nikad naučili razliku između kazne i posljedice, a ona je uistinu velika. Kazna umanjuje ili potpuno izostavlja priliku za učenje iz vlastitog iskustva i rađa sumnju u vlastite kvalitete te narušava sliku o sebi, dok posljedica ima potencijal za učenje ma koliko bila negativna i ne dovodi do sumnje u vlastite kvalitete kao osobe.  Osim toga, kazna implicira krivnju i sram kao dva najrazornija osjećaja.

 

INTEGRITET

“Svoj integritet štitimo tako da vlastite potrebe cijenimo više od tuđih.” Podcrtavam da to vrijedi i za roditelja i za dijete. Poštujte osjećaje i potrebe svog djeteta kao što poštujete drugu odraslu osobu, jer djeca su pravi ljudi. Samo što su još mali.
U ovom poglavlju je pismo roditelja koji puno i u svemu pomažu svom sinu. Toliko mu pomažu da ga je ugušila i dokrajčila beskrajna roditeljska ljubav i briga da na kraju nije dorastao izazovima života. Prevažno pismo i odgovor Jespera Juula u ovom vremenu hiperprotektivnog roditeljstva. Ne propustite.
Poglavlje sadrži i razloge čestih sukoba mlađih djevojaka sa svojim majkama. Kada se osjećate bespomoćno i očajno zbog odnosa s vašom tinejdžericom, nađite podršku i savjet u odgovoru i razmišljanju Jespera Juula na stranicama 70 – 73.

 

AUTENTIČNOST

“Djeca ne privlače našu pozornost namjernim negativnostima, nego upravo svojim stvarnim osjećajima.” Svijest o tome da je ponašanje djece odraz toga kako se osjećaju pomoći će nam u mnogim situacijama.
U društvu poput našeg, koje inzistira na poslušnosti i visoko je vrednuje (naročito u školi), autentičnost teško pronalazi svoje mjesto. 
Unatrag 15 godina mi smo izgradili dodatni identitet koji vodi k tome da vlastito biće ostavimo po strani. A zapravo je jedino važno da budemo stvarni, istiniti, da se posvećujemo svojoj osobnosti i s najvećom ljubavlju otkrivamo, cijenimo, razumijemo i poštujemo osobnost našeg djeteta.

 

ODGOVORNOST

Smatra se, na žalost, da su za dobar odnos između djece i roditelja zaslužni roditelji (ili njihove odgojne metode), a za loš odnos su kriva djeca. To nije točno. A i štetno je za dijete. Naime, mnogi odrasli ne mogu, ne znaju i ne žele preuzeti odgovornost za konflikte s djecom, a inzistiraju na tome da to učine djeca. To je najčešće vidljivo po školama. A onda zovu i treću osobu: “najviši sud” – roditelja. Poštovanje prema djetetu potpuno slabi i nestaje. Sve dok su odrasli neodgovorni, djeca nemaju s kime graditi odnos ravnopravnog dostojanstva.
Između često korištenih pregovaranja, raspravljanja, zahtijevanja, naređivanja, ukazivanja, trebanja, moranja – stoji i čeka nas RAZGOVOR. Onaj u kojem smo spremni spoznati nešto novo o sebi i djetetu. Istinski, usredotočen razgovor dvoje ljudi koji se vole i poštuju. To se ne može dogoditi dok u glavi imamo dnevne rasporede i ciljeve. Ne može se dogoditi dok u glavi vrtimo račune, obaveze, frustracije. Mi najprije moramo naučiti s djecom razgovarati i razumjeti ih.
Odrasli nastupaju iz uvjerenja da sve znaju i time snažno otežavaju. Što prije spoznamo i prihvatimo da to ipak nije tako, najviše ćemo pomoći sebi, vlastitoj djeci i našim obiteljima.

Dakle, pustimo djecu na miru i ozbiljno poradimo na sebi. To je jedini put da se mi, djeca i naše obitelji razvijamo u pravom smjeru. Neka prvi korak bude osnažujuća literatura Jespera Juula.

Od srca preporučujem  [❤]

 

Napisala: Sanja Margeta, prof. 
Preneseno s bloga Čitajmo

 

Više pročitajte u knjizi: ČETIRI VRIJEDNOSTI KOJE ĆE DJECU PRATITI DO KRAJA ŽIVOTA
O Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života, s bloga Čitajmo

Skakanje po blatu život znači - djetetov posao su igra i istraživanje

Skakanje po blatu život znači - djetetov posao su igra i istraživanje

Jeste li ikada susreli zdravo dijete koje neće potrčati prema blatu ili lokvi sa željom da protrči kroz nju, gazi, skakuće, prska ili je pre...


Kako zaustaviti tinejdžersku zloupotrebu nedopuštenih supstancija? Island je pronašao svoj model

Kako zaustaviti tinejdžersku zloupotrebu nedopuštenih supstancija? Island je pronašao svoj model

U posljednjih 20 godina pušenje, opijanje i konzumiranje droge islandskih tinejdžera drastično je opalo. Emma YOUNG doznaje kako su uspj...


Kako pomoći djetetu razviti dobru sliku o sebi

Kako pomoći djetetu razviti dobru sliku o sebi

Najveći utjecaj na djetetovo stvaranje pozitivne ili negativne slike o sebi ili svijetu imaju roditelji i njegovi najbliži (bake, djedovi, tete...


Čemu služi tuga i zašto ne treba sprječavati djecu da budu tužna

Čemu služi tuga i zašto ne treba sprječavati djecu da budu tužna

Potisnuta i neprepoznata tuga pretvara se u simptome anksioznosti, depresije, napetosti, strahova, a zatim u rizična ponašanja i bolesti ...


Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma

Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma

Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma - procesuiranu hranu! Što više učimo o mikrobiomu, to je jasnija povez...


Odlučimo da nikad nećemo udariti dijete… pa niti u samoizolaciji

Odlučimo da nikad nećemo udariti dijete… pa niti u samoizolaciji

Razumljivo je da je roditeljima sada posebno teško i da roditeljstvo u situaciji karantene, online nastave, nemogućnosti izlaska djece (k...