Naučite razgovarati s djecom

Naučite razgovarati s djecom

 

Roditelji često misle da znaju sve o svojoj djeci i da njih "nitko neće učiti" kako da im nešto objasne. No, iako su sukobi djece i roditelja česti te su neizostavni dio odrastanja, ipak se mogu ublažiti, pa čak i izbjeći s odgovarajućom razinom razgovora...

Kad su sasvim mala, naša djeca su preslatka i dražesna. S oduševljenjem dočekamo prvo gugutanje, kad progovore "mama" ili "tata" poteku nam i suze radosnice, a kamoli kad nam po prvi puta, na svoj nespretan način i uz čvrsti zagrljaj, kažu da nas vole. Svaki roditelj će se složiti da nema ljepšeg od ljubavi prema djeci. No, s godinama taj odnos postaje sve složeniji; nekadašnji bespomoćni gugutavci postaju malene, veće i velike osobe sa svojim "ja" koje sve teže podnosi "roditeljsku torturu" zvanu – odgoj. S druge strane, i roditeljima glava sve teže ostaje hladna na njihovo prksono "ne!", "neću!", a kamoli kad se prolome bijesni urlici po cesti i slične emocionalne ucjene koje svakako izvode na javnom mjestu.

"Nikada me ne slušaš!" prigovor je koji često prelazi preko usana očajnih majki i očeva, no i djeca ga sve češće upućuju roditeljima što su starija. Dobra komunikacija može pomoći "zaraćenim stranama" da razviju bolji i stabilniji odnos, međusobno poštovanje, razumijevanje te da nauče slušati jedni druge. 
 

S tim ciljem psiholozi predlažu nekoliko jednostavnih pravila:
 

 • Naučite djecu da slušaju – nježno ih dodirnite prije nego što im se počnete obraćati, pozovite ih po imenu.
   
 • Govorite tihim glasom, čak i šapat ponekad natjera djecu na slušanje. Oni to vole.
   
 • Gledajte ih u oči dok im govorite nešto važno kako biste znali jesu li vas razumjeli. Možete kleknuti pred njih ili sjesti kako biste im bili "ravnopravni". 
   
 • Vježbajte slušanje i govor – razgovarajte sa obitelji o onome što gledate na televiziji, slušate na radiju, vidite u parku ili trgovini. Razgovarajte čim više, o svakoj temi, naravno i o vrtiću, školi, njihovim prijateljima... Ne propuštajte razgovor neovisno o tome koliko ste umorni nakon posla.
   
 • Poštujte djecu i obraćajte im se pristojno - mnogi se roditelji izgube u "zafrkancijama", ciničnim primjedbama ili nehotičnom omalovažavanju onoga što je djeci važno. Razgovarajte s njima kao što biste razgovarali sa svojim prijateljima. 
   
 • Pohvalite ih za ono dobro što naprave, nemojte ih stalno kritizirati. Zamolite ih da vam pomognu dok se brinete o bebi ili radite neke poslove u kojima mogu sudjelovati. Uključujte ih što više da vam pomažu kao partneri. 
   
 • Pohvale podižu djeci samopouzdanje, a stalne kritike natjerat će ih da pomisle kako naprosto ni u čemu nisu dovoljno dobri. 
   
 • Zapamtite: djeca nikada nisu previše stara da biste im rekli da ih volite. Ma koliko vam takav postupak djelovao patetično ili suvišno (ljubav se "podrazumijeva") ipak im s vremena na vrijeme, spontano i iz srca, izrazite svoju ljubav. 
   
 • Ako žele sa vama razgovarati jer imaju nekakav konkretan problem, ugasite televizor, radio, prekinite to što radite, dajte im svu svoju pažnju. Moraju znati da za njih i njihove probleme uvijek imate vremena! 

 
I za kraj, mali, jednostavan i koristan savjet kojeg je psihijatrica u mirovini dala svojoj kćeri, obuzetoj brigom hoće li znati ispravno odgojiti dijete:
"Znaš, u moju ordinaciju nikada nije ušao niti jedan pacijent kojeg su voljeli previše."
 
Volite svoju djecu jer oni su ipak ono najvrednije u vašem životu. Sve što im govorite neka dolazi iz vašeg srca i nikako nećete pogriješiti.

 

Preneseno s Naturala.hr

 

Više pročitajte u knjizi: ŠTO SJAJNI RODITELJI ČINE 75 jednostavnih strategija za odgoj uspješne djece
Naučite razgovarati s djecom

REBEKA BULAT: Još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti razvojne podrške

REBEKA BULAT: Još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti razvojne podrške

Na Listi dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2014. godini, što je izdaje Hrvatsko knjižničarsko društvo, u kateg...


Učenje matematike kroz zabavu i igru

Učenje matematike kroz zabavu i igru

Predstavljamo igre i aktivnosti uz pomoć kojih svoje dijete možete upoznati s osnovama matematike. Svaka od ovih aktivnosti će istovremeno zao...


ZAGREB: Nova praktična edukacija dr. Ranka Rajovića Jedini posao djeteta je igra - VIŠA RAZINA

ZAGREB: Nova praktična edukacija dr. Ranka Rajovića Jedini posao djeteta je igra - VIŠA RAZINA

PRAKTIČNA EDUKACIJA "Jedini posao djeteta je igra" 26. svibnja 2018. godine u 9 sati ZAGREB, Hotel Aristos, Cebini ul. 33, Bu...


Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Nemojte se čuditi što danas imamo sve više razvojnih smetnji. Nije samo motorika važna, važno je uključiti i misaone procese, s...


Najljepši adventski kalendar ove godine iz ruku jedne mame

Najljepši adventski kalendar ove godine iz ruku jedne mame

Potrebno vam je: - karton - 25 tuljaca wc papira - skalpel - škare - vruće ljepilo - uhu ljepilo - crveni i zlatni hamer papir - pap...


Dr. Ranko Rajović održat će praktičnu edukaciju u Osijeku 7. studenoga 2017.

Dr. Ranko Rajović održat će praktičnu edukaciju u Osijeku 7. studenoga 2017.

PRIJAVITE SE ZA EDUKACIJU Zbog velikog interesa, u organizaciji izdavačke kuće Harfa, dr. Ranko Rajović, jedan od najvećih autoriteta na o...