Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

 

Mozak majke i djeteta lakše se povezuju i usklađuju kad je majka sretna, pokazala je nova studija sa Sveučilišta u Cambridgeu. 

Znanstvenici su otkrili kako mozak majke i djeteta funkcioniraju zajedno u "mega mreži" u kojoj se njihovi moždani valovi poklapaju, što utječe na stvaranje snažnije povezanosti i empatije. Ali, razina povezanosti promjenjiva je i ovisi o majčinom emocionalnom stanju. Kad majka iskazuje pozitivne osjećaje, njen i mozak djeteta puno se snažnije povezuju i usklađuju.

Znanstvenici vjeruju kako ta povezanost i usklađenost mogu pomoći djetetu da brže uči, a mozgu osiguravaju potpuniji razvoj. Dakle, ako je majka sretna, njeno stanje doprinosi razvoju djeteta.
 

"Naše se emocije doslovno mijenjaju u skladu s informacijama koje naš mozak dijeli s ostalima - pozitivne, ugodne emocije pomažu nam komunicirati na puno učinkovitiji način", kaže dr. Vicky Leong s Odjela psihologije Sveučilišta u Cambridgeu.

"Depresija može imati snažan negativan učinak na sposobnost roditelja da se poveže s djetetom. Svi društveni signali koji obično njeguju povezanost slabije su dostupni djetetu, tako da dijete ne prima optimalni emocionalni kontakt koji mu treba za napredak."
 

Istraživanje objavljeno u časopisu NeuroImage koristilo je metodu dualne elektroencefalografije (EEG) kako bi promatralo moždane valove sedam parova majki i djece tijekom njihove međusobne interakcije. Istraživanje je otkrilo da je pozitivna interakcija, s puno kontakta očima, pojačavala sposobnost majke i djeteta da funkcioniraju kao jedinstven sustav, što je olakšavalo protok i dijeljenje informacija između majke i djeteta.
 

"Iz našeg prethodnog rada znamo da snažna povezanost između majke i djeteta na razini neurona čini djecu osjetljivijom i spremnijom na učenje od majki", kaže dr. Leong. "U ovoj životnoj fazi, mozak djeteta ima sposobnost značajnih promjena koje su pokretane djetetovim iskustvima. Koristeći pozitivan emocionalni pristup tijekom komunikacije s djetetom, roditelji se mogu bolje povezati s djetetom i na taj način snažno stimulirati razvoj djetetovih mentalnih kapaciteta."


Rezultati sugeriraju kako vrijedi i suprotno - djeca majki koje pate od depresije pokazuju manje dokaza o učenju, uslijed oslabljene neuronske povezanosti između majke i djeteta.
 

"Majke koje uslijed kliničke depresije osjećaju kontinuirano niže razine pozitivnih emocija ili se kontinuirano nalaze u negativnom mentalnom stanju, imaju sveukupno manje interakcija sa svojim djetetom", dodala je dr. Leong, "njihov je govor češće jednoličan, ostvaruju manje kontakata očima i manje je vjerojatno da će adekvatno odgovoriti na djetetovu potrebu za pažnjom."
 

Emocionalna komunikacija između roditelja i djeteta iznimno je važna tijekom ranog djetinjstva, a svejedno se jako malo zna o njenim neuronskim temeljima.

Ovo novo istraživanje prvo je istraživanje koje uključuje praćenje moždanih valova dvije osobe kako bi se pokazalo je li i na koji način djetetovo neuronsko povezivanje s majkom pod utjecajem emocija uključenih u njihovu interakciju. Kao vrsta koja je izrazito društvena, ljudska bića dijele svoja emocionalna stanja s drugima. Ovo istraživanje pokazuje kako emocije mogu utjecati na i mijenjati povezanost između dvije osobe na razini neurona.

Znanstvenici naglašavaju kako su njihovi zaključci primjenjivi na različite vrste veza, uključujući onu između parova, bliskih prijatelja, odnosno na sve odnose u kojima se osobe međusobno intenzivno usklađuju jedna s drugom.

Jačina učinka najvjerojatnije ovisi o tome koliko se dobro osobe međusobno poznaju te koliko je povjerenje između njih.
 

Preneseno s Telegraph.co.uk

 

Više pročitajte u knjizi: SNAGA POZITIVNO OBLIKOVANA MOZGA
Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Sampouzdanje i samopoštovanje

Sampouzdanje i samopoštovanje

Sliku o sebi stvaramo cijelog života. Između ranog djetinjstva i adolescencije djeca počinju postavljati pitanja kakva su ona zapravo i razmi&...


Roditeljstvo i pozitivno oblikovanje dječjeg mozga: Intervju s dr. Danom Siegelom

Roditeljstvo i pozitivno oblikovanje dječjeg mozga: Intervju s dr. Danom Siegelom

Kao autor i urednik mnogih knjiga o roditeljstvu, razvoju djece, neuroznanosti i osobnoj transformaciji, dr. Siegel stručno raščlanjuje ...


Dječji strahovi i kako im pristupiti

Dječji strahovi i kako im pristupiti

Razvojni strahovi imaju važnu ulogu u pripremi djeteta na život u budućnosti. Ako djeci ne dopustimo da osjete strah, neće razviti sposobnost...


Sedam ključnih savjeta za odgoj djece čuvenog Jespera Juula

Sedam ključnih savjeta za odgoj djece čuvenog Jespera Juula

Čuveni danski obiteljski terapeut godinama je živio u Hrvatskoj i govori u čemu griješe roditelji u Hrvatskoj. Jesper Juul, diljem n...


Kako je djeci oduzeta slobodna igra i zamijenjena aktivnostima koje se plaćaju

Kako je djeci oduzeta slobodna igra i zamijenjena aktivnostima koje se plaćaju

Djetinjstvo je jedno i ne treba ga oduzimati i mijenjati za sadržaje koji su iz roditeljske perspektive korisniji od obične igre. Sve p...


10 znanošću podržanih savjeta kako odgojiti sretno dijete

10 znanošću podržanih savjeta kako odgojiti sretno dijete

Složit ćemo se svi da je biti roditelj, težak i odgovoran, no istovremeno najbolji posao. Odgovornost koju imamo na sebi neprekidno na...