Kako pomoći djeci u kriznim situacijama piše - Irena Orlović

Kako pomoći djeci u kriznim situacijama piše - Irena Orlović

 

Ovo je jako izazovno razdoblje u kojem djeca ne mogu razumjeti što se događa i trebaju našu podršku. Nerazumijevanje situacije izaziva još veći strah, tako da je moguće da djeca budu nemirna, pa i agresivna ili da se snažno povuku u sebe ili neprekidno traže vašu pažnju. Sve to i u vama može izazvati još veću nelagodu i preplavljenost neugodnim emocijama. 
Važno je da znate da je sve to normalna reakcija na traumu. Nemojte kriviti sebe, ali ni djecu.

U prošlom blogu pisala sam o nekim tehnikama koje mogu pomoći umiriti samoga sebe. Sad želim napisati kako možemo pomoći djeci. 


Govorite istinu

Nemojte glumiti pred djecom i ponašati se kao da se ništa strašno nije dogodilo. Racite djeci istinu. Djeca nas doživljavaju na emocionalnoj razini i točno znaju kad nešto nije u redu. Kod djece se može javiti strah ako ono što im govorite ne odgovara našem osjećaju. 


Budite prisutni 

Izađite na trenutak iz svojih cipela i svoju pozornost usmjerite na dijete. Primijetite djetetove emocije i imenujte ih. Pričajte o onome što se događa upravo u tom trenutku. Pričajte o onome što dijete u tom trenutku može vidjeti, čuti, osjetiti. 
 

Budite topli

Osigurajte fizičku bliskost.  Grlite ih i govorite im toplim i ugodnim tonom. Pričajte im tople i umirujuće priče. 
 

Pričajte o ljudima superjunacima

Pričajte o ljudima koji pomažu kao o superjunacima. Neka djeca osjete da postoje ljudi kojima možemo vjerovati, koji su tu za nas. Neka osjete povjerenje u ljude. Neka razviju osjećaj da se na nekoga možemo osloniti kad nam dođu teški dani.


Razgovarajte o osjećajima

Recite kako se osjećate. Opišite svaku emociju. Gdje i kada je osjećate u tijelu?
Neka djeca steknu dojam da je potpuno u redu osjećati neugodne emocije. Ako oni pokažu ljutnju i bijes, budite tu za njih i pokažite im da je normalno osjećati se tako kad je teško. 


Slušajte ih

Dajte im priliku da kažu što osjećaju i što su doživjeli. Pokušajte se suzdržati od svojih komentara, samo postavljajte otvorena pitanja. 
Kakav je to bio osjećaj za tebe? Što si vidio, čuo? Kako ovo sve izgleda iz tvoje perspektive? Kakva pitanja imaš? 


Dajte im da crtaju

Djeci je teško izraziti svoj unutrašnji osjećaj, ali zato postoji crtež. Dajte im da crtaju, bojaju, a u pozadini, ako je moguće, osigurajte mirnu, ugodnu i toplu glazbu. 


Uključite se u igru

Igrajte se s njima. To može biti ugodno i za njih i za vas. Igrajte se i glumite figuricama. Pitajte ih kako se figurice sada osjećaju. Što im je potrebno? 


Nemojte skrivati vijesti od njih 

Držite djecu dalje od televizora i neugodnih podražaja, ali ako su djeca čula neke od vijesti koje nisu ugodne i žele znati što se događa, nemojte im odgovarati: "Nije to ništa, sve je ok!" ili "Još si mali da bi razumio." i sl. Odgovorite iskreno, a ako ne znate odgovor, recite također iskreno da ne znate, ali da ćete potražiti informacije pa ćete mu odgovoriti. 


Čuvajte rutinu

Djeca vole rutinu, ona im daje sigurnost i ugodu. Ako je ikako moguće, pokušajte se vratiti u rutinu i održavati je onoliko koliko uspijevate.


Ako primijetite da vam je previše i da se teško nosite sa stresom, dopustite sebi da potražite pomoć stručnjaka. Isto tako, ako primijetite da dijete teško izlazi iz neugodnih emocija, potražite pomoć stručnjaka. Trenutačno je jako puno stručnjaka koji su spremni pružiti besplatnu podršku. Javite im se!
 Prezaposlena djeca - vrtić, škola i slobodne aktivnosti

Prezaposlena djeca - vrtić, škola i slobodne aktivnosti

Kad bi pitali jednog šestogodišnjaka kakav mu je životni ritam, često bi mogli čuti da ujutro odlazi u vrtić, zatim tri put tje...


Kako motivirati djecu: znanstveno utemeljeni pristupi za roditelje, skrbnike i učitelje

Kako motivirati djecu: znanstveno utemeljeni pristupi za roditelje, skrbnike i učitelje

Koji je najbolji način da motivirate djecu? Intrinzična motivacija za učenje o svijetu oko nas počinje u ranom djetinjstvu. Ova vrsta motivac...


Sampouzdanje i samopoštovanje

Sampouzdanje i samopoštovanje

Sliku o sebi stvaramo cijelog života. Između ranog djetinjstva i adolescencije djeca počinju postavljati pitanja kakva su ona zapravo i razmi&...


Što se događa s djecom čiji se roditelji ne znaju nositi s njihovim emocionalnim reakcijama

Što se događa s djecom čiji se roditelji ne znaju nositi s njihovim emocionalnim reakcijama

Jesper Juul u novoizašloj knjizi u izdanju Harfe naglašava da je tužno što roditelji od cijelog repertoara osjećaja kod dj...


Savjeti kako postati (i ostati) motiviran

Savjeti kako postati (i ostati) motiviran

Motivacija nam pomaže da napravimo sve što želimo, ali biti konstantno motiviran nije uvijek lako. Donosimo vam savjete kako postati (i ...


5 roditeljskih pogrešaka koje su dobre za vaše dijete

5 roditeljskih pogrešaka koje su dobre za vaše dijete

Jeste li se ikad našli u situaciji da je vaše dijete palo na igralištu, a vi to niste primijetili jer ste bili previš...