Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

 

Kad par sazna da će dobiti dijete, preplavi ga ogromna sreća i mnoga očekivanja. No malo njih zaista razmišlja o tome što ih očekuje kad se dijete rodi i planira svoj novi život utroje. Često se dogodi da njihov odnos trpi, da se međusobno udaljuju i sve podređuju djetetu.

 

Naravno da je dijete na neki način centar roditeljskog svijeta. No da radost zbog dolaska prinove u obitelj ne bi bila zasjenjena nezadovoljstvom i problemima među roditeljima, važno je unaprijed zajednički isplanirati brigu oko djeteta i obitelji te uskladiti vlastite želje i očekivanja s partnerovim, piše portal InsideOut.hr.

Koliko vremena provedemo odlučujući što ćemo obući za neku posebnu prigodu ili što ćemo jesti ovaj tjedan i slično? S druge strane vrlo malo žena i muškaraca razmišlja i planira kako će si organizirati život jednom kad dođe dijete. Uglavnom se to svodi na brigu o trudnoći, trudničke tečajeve, tečajeve o dojenju i slično, koji su svi itekako važni i potrebni.

No rijetka je situacija gdje budući roditelji sjednu i razgovaraju kako će podijeliti brigu oko djeteta, financija, kućanstva. Kako će se organizirati da imaju i svoje zajedničko vrijeme? Dijete je plod roditeljske ljubavi i trebalo bi ih još više povezati i ujediniti, no to nije uvijek slučaj. Kako bismo spriječili nastanak potencijalnog razdora u našem odnosu jednom kad postanemo roditelji, važno je planirati svaki segment budućeg života.
 

Jednakost u odnosu

Često se događa da rođenjem djeteta nestaje taj dugo njegovani balans i ravnopravnost među partnerima. Odjednom je žena ta koja je po cijele dane kod kuće s novorođenčetom, a muškarac je na poslu i provodi toliko malo vremena sa svojim djetetom. Žena je iscrpljena i okupirana brigom oko djeteta, dojenjem, prematanjem i slično, a muškarac umoran od posla i nezadovoljan što nije s obitelji. Zato je važno dogovoriti se kakva nam raspodjela brige oko obitelji i brige oko kućnih financija i zarađivanjaodgovara. Nekim parovima odgovara da je žena kod kuće s djetetom, a da muškarac radi, a neki mogu odlučiti da se izmjenjuju na porodiljnom dopustu ili oboje rade poslove na pola radnog vremena ili žena ne želi prekinuti svoju uspješnu karijeru. Naravno, težinu u odluci ima i situacija u kojoj se nalazimo i kakve su nam mogućnosti fleksibilizacije radnog vremena. No da bi se sačuvala ravnoteža među partnerima i da bi svaki mogao zadovoljiti svoje potrebe, nužno je unaprijed planirati i organizirati se oko navedenih pitanja.
 

Njegovanje partnerskog odnosa

U početku je dijete još jako maleno i teško je da ćemo moći imati vremena da budemo sami s partnerom. No važno je iskoristiti i najmanje moguće trenutke. Tako možemo zajedno uživati u trenucima mira i opustiti se te gledati kako naš mali anđeo spava. Muškarac može biti uz ženu dok doji i biti dio tog nježnog odnosa majke i djeteta. Također, uspavljivanje djeteta može biti muškarčev posao gdje žena ima malo vremena za sebe, a ujedno može uživati u brizi svog partnera za dijete. Možemo zajednički izlaziti i njegovati svoje male rituale koje smo imali prije rođenja djeteta dok ono ne bude dovoljno veliko da si možemo priuštiti i samostalno vrijeme bez djeteta.

Partneri često zaborave da time što su postali roditelji nisu zamijenili svoju životnu ulogu, već su dobili novu. Tako se počnu međusobno zvati ocem i majkom što oni nisu jedno drugome, to su svome djetetu. Važno je ne prepustiti se u potpunosti roditeljskoj ulozi, već njegovati i partnerstvo kao i do sada. Izazove koje nosi roditeljstvo teško ćemo preživjeti i ostati zadovoljni svojim odnosom, ako se o njemu ne nastavimo brinuti predano i s nježnošću.
 

Ah, ta očekivanja!

Mnogi budući roditelji prije rođenja djeteta pročitaju mnogo knjiga, razgovaraju s drugim roditeljima, svojim roditeljima sve kako bi se pripremili na ono što ih očekuje. No istina je da nas ništa ne može u potpunosti pripremiti na ljepotu i izazove roditeljstva. Također, teško je uopće predočiti si kako je to kad odjednom imate na brizi tako malo i krhko stvorenje koje ima svoje potrebe, a kasnije i želje i prohtjeve.

Često se dogodi da kad dijete jednom dođe kući, roditelji budu jako iznenađeni i preplavljeni svom plejadom emocija i doživljavaju sve samo ne ono što su očekivali. Kad se planira budući život nakon dolaska djeteta, važno je uklopiti vrijeme za brigu o djetetu, partnerske odnose, ali i vrijeme za sebe. Sve to skupa je samo po sebi teško uklopiti, a postaje još teže kad u hodu shvatimo da mi imamo jedna očekivanja, naš partner druga, a realnost je nešto sasvim treće. Zato je važno da partneri međusobno razgovaraju o svojim očekivanjima te pokušaju provjeriti koliko su njihova očekivanja realna. Znanje o tome kakvo ponašanje očekivati od novorođenčeta od velike je koristi i jednom kad se nađemo u takvim zahtjevnim situacijama, smanjuju nam zabrinutost i razinu stresa.

Roditeljstvo je zahtjevno, ali ujedno i jedinstveno i ispunjavajuće iskustvo. Kako bi nam to iskustvo bilo lakše, uvelike nam pomaže da ga proživljavamo u skladu i zajedništvu s našim partnerom od samog rođenja djeteta pa nadalje, jer ćemo se tada i mi osjećati kao kompetentniji roditelji i partneri.

 

Preneseno s t-portala

 

Više pročitajte u knjizi: SAČUVATI LJUBAV
Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

Zašto bi se djeca trebala igrati u pijesku?

Zašto bi se djeca trebala igrati u pijesku?

Djeca se vole igrati u pijesku, a evo zašto biste im to trebali i dopustiti. Djeca obožavaju pijesak, odrasli baš i ne. U gr...


Psiholozi preporučuju djeci da se ljeti dosađuju

Psiholozi preporučuju djeci da se ljeti dosađuju

Pretražujete li ponudu ljetnih kampova za djecu odmah po završetku nastave? Osiguravate li im tijekom nestrukturiranih ljetnih mjeseci od...


Kako plakanje koristi dječacima: snažan um i sretno srce

Kako plakanje koristi dječacima: snažan um i sretno srce

Nisam toliko udaljena od stvarnog svijeta da mislim da sam savršena majka. Znam da nisam, ali svim se silama trudim odgajati djecu na nač...


Čemu služi tuga i zašto ne treba sprječavati djecu da budu tužna

Čemu služi tuga i zašto ne treba sprječavati djecu da budu tužna

Potisnuta i neprepoznata tuga pretvara se u simptome anksioznosti, depresije, napetosti, strahova, a zatim u rizična ponašanja i bolesti ...


Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Mozak majke i djeteta lakše se povezuju i usklađuju kad je majka sretna, pokazala je nova studija sa Sveučilišta u Cambridgeu. ...


7 načina kako se motivirati na poslu čak i kada nemate volje

7 načina kako se motivirati na poslu čak i kada nemate volje

Motivacija se ponekad čini tako nedostižnom, zar ne? Nekad je ima u izobilju, a ponekad vam se čini da se nikada više neće vratiti. Bu...