6 savjeta za odgajanje sretnog djeteta

6 savjeta za odgajanje sretnog djeteta

 

Optimizam i samopouzdanje bitan su faktor u životu, kako u djetinjstvu tako i kasnije u životu, a sve počinje od odgoja. Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji pozitivan stav prenose na svoju djecu druženjem i komunikacijom s njima. Kako biste odgojili sretno dijete, slijedite ove savjete.

 

1. Potičite njihove strasti 
Ako vašu djevojčicu fasciniraju specifične stvari poput vodenog svijeta ili vaš dječak voli sve što je povezano s vatrogascima, onda svakako pokušajte poticati njihovu ljubav prema tome.

Bez obzira na to za što su zainteresirani, samo ih ohrabrujte i potičite njihov ljubav. Vodite ih na mjesta gdje imaju priliku još se bliže upoznati sa svojom strašću. Pozitivna akcija i reakcija nužan je preduvjet za njihovu sreću.
 

2. Često im govorite zbog čega ste zahvalni 
Pokušajte djeci često dati do znanja da ste zahvalni, odnosno koliko vas čine sretnima i zadovoljnima male i velike stvari koje se događaju ili koje postižete. Pokažite da ste zahvalni na onome što ona naprave za vas. To može biti primjerice zagrljaj ili pusa kada je ne očekujete. Djeca će tako vrlo brzo shvatiti kako je sreća u malim stvarima.
 

3. Smanjite prigovaranje 
Pokušajte biti što je manje moguće negativni i što manje nepotrebno prigovarati, a pogotovo kada su u blizini vaša djeca. Kada često prigovaramo, moguće je da djetetu narušimo samopouzdanje.

Prigovore pokušajte zadržite za sebe i nemojte ih izreći odmah. Kada ih skupite dovoljno, tada ih napišite na komad papira i nađite trenutak kada ćete na miran način riješiti određene probleme.
 

4. Pokažite im svjetliju stranu života 
Imati optimističan stav u životu iznimno je važno kako bi i vaša djeca mogla postati optimističnija. Stoga sljedeći put dobro razmislite kako ćete reagirati i što ćete reći u određenoj situaciji. Primjerice, kad se nađete u prometnoj gužvi, nemojte se uzrujavati pred djecom. Radije u toj situaciji prepoznajte priliku za dodatno vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom.
 

5. Potičite ih da pomažu u zajednici 
Skupljanje i recikliranje otpada u obližnjem parkiću ili volontiranje može biti prava avantura. Učiti dijete da pomaže drugima dobro je djelo te im na taj način možemo ukazati kako imaju moć da pozitivno utječu na druge, ali i usrećuju sebe. Bez obzira na napor, važno je činiti dobra djela.
 

6. Izbjegavajte gledanje vijesti 
Djeca ne moraju gledati vijesti jer je teško ostati pozitivan i uopće shvatiti cjelokupan kontekst. Pustite ih da uživaju u dječjem svijetu i neka zadrže optimističan stav što duže mogu.

 

Preneseno sa Zadovoljna.hr

 

Više pročitajte u knjizi: SNAGA POZITIVNO OBLIKOVANA MOZGA
6 savjeta za odgajanje sretnog djeteta

Emocionalno zdravlje djece – zašto je važno i kako ga njegovati?

Emocionalno zdravlje djece – zašto je važno i kako ga njegovati?

Djetinjstvo je životni period ispunjen zaigranošću i srećom. To je posebno vrijeme kada se čini da nijedna briga na ovome svijetu ne...


Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Mozak majke i djeteta lakše se povezuju i usklađuju kad je majka sretna, pokazala je nova studija sa Sveučilišta u Cambridgeu. ...


Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

Kad par sazna da će dobiti dijete, preplavi ga ogromna sreća i mnoga očekivanja. No malo njih zaista razmišlja o tome što ih oč...


10 znanošću podržanih savjeta kako odgojiti sretno dijete

10 znanošću podržanih savjeta kako odgojiti sretno dijete

Složit ćemo se svi da je biti roditelj, težak i odgovoran, no istovremeno najbolji posao. Odgovornost koju imamo na sebi neprekidno na...


Karakter – naša najveća imovina

Karakter – naša najveća imovina

Karakter je način na koji se ponašamo prema onima koji ništa ne mogu učiniti za nas. Jeste li primijetili da je ključna ...


Posebno otkriće – vitamini koji su potrebni djeci

Posebno otkriće – vitamini koji su potrebni djeci

Svi znamo da postoje vitamini od A do K, a potrebni su nam u svakodnevnoj ishrani za rast i razvoj. Govorka se da su znanstvenici nedavno otkrili...