5 načina da osnažite svoje učenike

5 načina da osnažite svoje učenike

 

Ključ motivacije učenika svodi se na angažman. Don Haddad, nadzornik školskog okruga St. Vrain Valley u gradu Longmontu u Coloradu, razumije točno kako se dolazi to toga.

 

„Kada učenici počnu osjećati da su dijelom stvaranja nečeg, daju sve od sebe.“ Osnaživanje uključuje uvođenje smisla, kompetencije, samopouzdanja i izbora u dnevne živote učenika. Slijedi pet načina koje Haddad i njegovo osoblje koriste da bi potaknuli učenike na učenje.

 

1. Stvorite učionice digitalnog doba.

U okrugu St. Valley učenici imaju pristup školskim laptopima ili tabletima – kao i okružnom sustavu za upravljanje učenjem – i to 24 sata u tjednu, stoga mogu učiti bilo gdje i u bilo koje doba. Učenici posjeduju vlastito učenje.

 

2. Omogućite učiteljima odgovarajuću profesionalnu obuku.

St. Vrain omogućuje učiteljima profesionalnu obuku koja im pomaže prebaciti se s učiteljski upravljanog planiranja lekcija na učenje usmjereno na učenika.

 

3. Učinite učenje privlačnim osmišljavanjem vlastitih rješenja i strastvenim projektima.

Učenici surađuju uz pomoć svojih učitelja kako bi našli rješenja na stvarne probleme. Dopustite djeci da osmisle vlastite projekte.

 

4. Dopustite učenicima da odaberu ono što kurikulum nudi.

St. Vrain Valley ima 50 fokusnih programa koji proširuju tradicionalni kurikulum, uključujući vodstvo i STEM teme poput medicinskih i bio-znanosti. Školski vođe osnivaju partnerstva s korporacijama da bi stvorili „energetsku akademiju“ te planiraju pozvati poslovne mentore radi  suradnje s učenicima na razvijanju kurikuluma.

 

5. Pozovite učenike da se uključe u odluke u vezi s dizajnom i konstrukcijom škole.

To nije toliko strašno ili skupo kako se možda čini. Haddad i njegova ekipa, zajedno s građevinskim inženjerima i učenicima, svake godine održavaju sastanak prije otvaranja nove škole da bi istražili kakvu vrstu okoliša djeca trebaju za optimalno učenje. Haddad se osobno sastaje s grupom od 50 učenika kako bi čuo njihova mišljenja.

To je prvi korak u tome da djeca dobiju otvorene prostore, dobro osvijetljene zgrade, "zelene procese" i energetsku efikasnost.

Nije čudo da se taj okrug natječe za Steve Jobsov XQ Super School Project. Haddadov tim je već osigurao donaciju od 16,6 milijuna dolara i investiciju od 3,6 milijuna dolara zahvaljujući tome što je uzeo u obzir učenike i njihovo mišljenje.

 

Izvor: skolskiportal.hr

Fotografija: freepik.com 

 Kako kvalitetno komunicirati s tinejdžerima?

Kako kvalitetno komunicirati s tinejdžerima?

Većina roditelja sa strahom reagira na ulazak djeteta u pubertet. Prisjećajući se naših mladenačkih godina, znamo da odgajanje adolescenata nije ...


Jednostavni savjeti za lakše usvajanje znanja

Jednostavni savjeti za lakše usvajanje znanja

U posljednje je vrijeme praksa pokazala da raste broj djece koja teže usvajanju znanja. To je slučaj čak i s djecom nižih razreda osnovne &sc...


Razgovor o školstvu s Jesperom Juulom

Razgovor o školstvu s Jesperom Juulom

U razgovoru s Jesperom Juulom, koji je vodio Familylab, on govori o obrazovanju – temi kojom se bavi veći dio svog profesionalnog ži...


Dr. Ranko Rajović: Funkcionalno razmišljanje i znanje kao prioritet 21. stoljeća, prosinac, Split

Dr. Ranko Rajović: Funkcionalno razmišljanje i znanje kao prioritet 21. stoljeća, prosinac, Split

Pridružite nam se u prosincu na edukaciji dr. Ranka Rajovića u Splitu! Edukacija je namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i drug...


Najčešći uzroci dječjeg laganja

Najčešći uzroci dječjeg laganja

Iskrenost je ključna osobina potrebna za zdrav odnos i vezu, za jedinstvo i uspješno rješavanje problema, a osim toga pomaže ljudima izgraditi p...


10 pravila koja će olakšati polazak u školu

10 pravila koja će olakšati polazak u školu

Škola predstavlja veliku promjenu za dijete, ali i za cijelu obitelj. Naime, djeca u prvom razredu imaju potpuno drugačiji ritam i organi...