10 stvari koje nas živciraju kod naše djece, a istovremeno ih čine neodoljivima

10 stvari koje nas živciraju kod naše djece, a istovremeno ih čine neodoljivima

 

1. Djeca se ne boje

Nije pritom riječ o tome da su djeca hrabra, već jednostavno nemaju osjećaj straha. Stoga često vuku mačku za rep ili skaču s visine bez ikakve brige o eventualnim posljedicama. Oprez je dio razvoja i osjećaj straha doći će s iskustvom.


2. Uvijek kažu ono što misle


Djeca nemaju dlake na jeziku. Ona uglavnom još i ne znaju da bi riječima mogla nekoga uvrijediti ili da je neka izjava u nekoj situaciji neprimjerena. No djeca s vremenom nauče birati izraze, tako da roditelji se roditelji neće dugo morati sramiti zbog njihovih izjava.


3. Nemaju osjećaj za vrijeme


Djetetu možete sto puta ponoviti da su tek 4 sata ujutro, no to njemu ništa ne znači. Ono samo zna da je budno, što znači da i svi ostali moraju biti budni. No najkasnije u vrtiću počet će spavati cijelu noć bez buđenja.


4. Razvijaju simpatije prema čudnim stvarima


Da se vaše dijete mora odlučiti između predivne, ručno rađene dekice i starih čarapa, vjerojatno bi se odlučilo za čarape. Čak i ako je to nama nepojmljivo, djeca tako uče donositi samostalne odluke.


5. Popis omiljenih jela mijenja se svakodnevno


Svima nam je poznato: Napravimo djetetu neko jelo koje je još jučer obožavalo, no danas iz nekog neobjašnjivog razloga gleda u njega kada da smo mu na stol stavili žabu. Djeca naime vole mijenjati mišljenje, no to nije razlog da im se roditelji dopuste vući za nos.


6. Djeca ne spavaju kad vi to želite


I spavaju onda kada ne želite. Najčešće spavaju upravo onda kada to vama najviše komplicira situaciju: na stražnjem sjedalu, u kolicima, zaspu netom prije večere – baš kao da čine sve da bi vas razljutila. Naravno, to nije točno. Od treće ili četvrte godine života sve će se to promijeniti.


7. Pritišću sve gumbe


Gumbi imaju čarobno djelovanje na djecu. Čini se kao da djeca na njima vide natpis „Stisni me!“ jer imaju potrebnu stisnuti svaki gumb koji ugledaju. Srećom, ponekad je dovoljan strog pogled roditelja ili neke druge odrasle osobe da bi se spriječila eventualna šteta.


8. Misle da sve znaju bolje od vas


Djetetu nije potrebna noćna posuda, ono može samo otići na igralište, hlače može nositi onako kako ih dohvati, nema veze što su okrenute naopako. No takve sitne greške normalne su i važne za razvoj djeteta jer ono kroz njih uči.


9. Kraj je svijeta kada im nešto nije po volji


Čujete prodoran vrisak i odmah pomišljate da se sigurno dogodilo nešto strašno. No ond ugledate svoje dijete i vidite da mu je pao sladoled na tlo. Djeca u ranoj dobi teško razlikuju male probleme od velikih katastrofa – ono što mi i ne vidimo kao problem za njih može značiti kraj svijeta. S iskustvom će se to, naravno, promijeniti.


10. Djeca su tako slatka!


Dovode vas do ludila sa svojom tvrdoglavošću, velikim proturječjem i nedostatkom logike. Teško je ponekad ostati ozbiljan i zadržati autoritet jer su pri svemu tome jako slatka. Uživajte u toj njihovoj dobi i kada budu adolescenti, prizovite te trenutke u sjećanje.

 

Izvor: http://www.netmoms.de/Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

Redatelji Pete Docter i Ronnie Del Carmen u svom animiranom filmu ‘Izvrnuto obrnuto’ (Inside out) iz 2015. opisuju odrastanje djevoj...


10 tehnika opuštanja za djecu

10 tehnika opuštanja za djecu

Bilo da se radi o strahu od mraka, pritisku u školi, od vršnjaka ili ispita, svako dijete bar povremeno osjeća neke strahove, tj...


Dr. Ranko Rajović: Funkcionalno razmišljanje i znanje kao prioritet 21. stoljeća, studeni, Zagreb

Dr. Ranko Rajović: Funkcionalno razmišljanje i znanje kao prioritet 21. stoljeća, studeni, Zagreb

Pridružite nam se u studenome na edukaciji dr. Ranka Rajovića u Zagrebu! Edukacija je namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i dr...


Mladi koji odrastaju okruženi knjigama poboljšavaju svoje čitalačke, matematičke i tehnološke vještine

Mladi koji odrastaju okruženi knjigama poboljšavaju svoje čitalačke, matematičke i tehnološke vještine

Odrastao sam okružen knjigama i uvijek sam smatrao da sam od toga imao veliku korist. Stoga vodim računa o tome da djeca koja su dio mog život...


Kako ne zabrljati u odgoju screenagera

Kako ne zabrljati u odgoju screenagera

Ova današnja djeca, Z generacija, screenageri kojima je nepoznat svijet prije interneta... doista su po mnogočemu drukčija od prethodnih...


Škola bez slobode i radosti je „dresura”

Škola bez slobode i radosti je „dresura”

Pročitajte intervju s Geraldom HÜTHEROM, uglednim njemačkim neurobiologom i autorom popularnih znanstvenih knjiga koji je objavljen u Tiro...