10 bitnih lekcija koje možemo naučiti od djece

10 bitnih lekcija koje možemo naučiti od djece

 

Djeca nas mogu puno toga naučiti i podsjetiti na ono što je u životu zaista važno.

Ponekad je u redu, pa čak i preporučljivo ponašati se kao dijete. Djeca često bolje od odraslih znaju kako učiti brzo i kako stvarati bolje odnose s drugima. 
 

1. Svaki je dan novi početak.
Nije li lijepo znati da je sutra novi dan u kojem nismo napravili još niti jednu grešku? - L. M. Montgomery

Sjećate se onog osjećaja kako se kraj svakog školskog dana činio kao potpuni završetak i vrijeme za počinjanje nečeg novog? Ljetni praznici činili su se pak kao cijeli život. Dok smo djeca, svaki dan čini nam se kao vječnost, a svaki novi dan znači nove mogućnosti za stvaranje novih prijateljstava, nove avanture, učenje novih stvari. Djeca ne nose "teret" iz jednog dana u sljedeći. Ona uvijek počinju ispočetka.
 

2. Budite hrabri.
Život se skuplja ili širi proporcionalno nečijoj hrabrosti - Anais Nin

Pjevajte naglas. Plešite kada vam se pleše. Dječji um ne poznaje granice jer nisu ograničena strahom od neuspjeha ili poniženja. Ona idu hrabro naprijed s nadom i ustrajnošću jer i ne znaju drugačije. Djeca nisu iskusila poraz i neuspjeh. Ona raširenih ruku prihvaćaju život i sve ono što im on pruža.


3. Smijte se svaki dan.
Dan bez smijeha je potraćen dan - Charlie Chaplin

Djeca imaju predivnu sposobnost pronaći veselje svugdje oko sebe. Pogledajte samo kakvo veselje djeca mogu pronaći u parku ili šoping-centru. Ona svugdje vide luckastost.


4. Čuvajte lijepa prijateljstva.
U slatkoći prijateljstva neka bude smijeha i dijeljenja užitaka. Jer u rosi malih stvari srce pronalazi svoja jutra i osvježenja - Khalil Gibran

U igri s prijateljima i stvaranju novih prijatelja djeca pronalaze istinsku sreću. Učlane se u nogometni klub, idu na rođendanske proslave, krenu u nove škole i tamo pronalaze nove prijatelje. Djeca se čvrsto drže pravila "što više, to bolje", a i odrasli bi također trebali. 


5. Probajte nove stvari.
Čovjek ne može otkriti nove oceane ako nema hrabrosti da izgubi pogled na obalu - Andre Gide

Djeca se ne boje isprobati sport koji nikad prije nisu igrala. Skakat će na trampolinu, zaroniti u more i spustiti se niz padinu u skijama čak i ako to nikada prije nisu radila.
Kada odrastemo, počnemo se bojati nepoznatog. Ostajemo u udobnosti vlastite zone komfora i rijetko iz nje izlazimo. Kada se upustimo u avanturu, ponovno se osjećamo živima i ponovno se budi naš duh.
 

6. Primjećujte male stvari.
Uživajte u malim stvarima jer jednog biste se dana mogli osvrnuti na prošlost i shvatiti da su to bile najbolje stvari - Robert Brault

Djeci neke jednostavne stvari koje mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo mogu donijeti ogromnu sreću i veliko nadahnuće. Dijete će tako, primjerice, s najvećim veseljem promatrati ptičicu koja se igra i kako se na svojim malim tankim nožicama brzo kreće dok to radi.
Kada smo prestali primjećivati ta sićušna čuda kojima smo okruženi svaki dan? Koliko bi nam život mogao biti ljepši kada bismo ponovno mogli vidjeti ta čuda?


7. U redu je tražiti nečiju pomoć.

Kada ste dijete, čitav vaš život ovisi o roditeljskoj podršci i pomoći, odnosno o pomoći odraslih. Bez nje dijete ne može opstati. Kako odrastamo, tako počinjemo gubiti sposobnost da prihvaćamo tuđu pomoć kao nešto normalno.
To je pomalo tužno jer traženje pomoći zapravo nam može pomoći da se osjećamo sposobnijima, a osoba od koje tražimo pomoć može se zbog toga osjećati polaskano.


8. Ne znate sve.
Akumuliranjem formalnog obrazovanja i protjecanjem vremena često imamo osjećaj da imamo odgovor na sve. Međutim, potpuno smo u krivu. Čovjek nikada ne bi smio prestati biti znatiželjan i postavljati jednostavna pitanja, baš kao što to djeca rade.
Osim što nas znatiželja čini skromnima, ona ima bezbroj dobrobiti. Na primjer, učvršćuje vašu povezanost s drugim ljudima jer provodite vrijeme slušajući te poboljšava vašu učinkovitost na poslu jer uvijek želite učiti i biti još bolji. 


9. Postoji jedan cijeli svijet koji tek trebate otkriti.
Djeca su najznatiželjniji promatrači svega oko sebe. Otiđite u šetnju s djetetom i učinite isto s odraslom osobom i idite istom rutom. Iznenadit će vas koliko ćete drugačijih stvari primijetiti i objašnjavati kada šećete s djetetom. To je zato što s godinama postajemo nesvjesni prirode oko sebe.


10. Možete isprobati nova iskustva i prije nego što ste potpuno spremni.
Djeca ne čekaju da znanost potvrdi da su spremna maknuti pomoćne kotačiće na biciklu – ona ih samo maknu i vide što će se dogoditi. Unatoč tome što djeca kognitivno, razvojno niti fizički nisu spremna na većinu onoga što svijet može pružiti, djeca su majstori u tome da skaču u nepoznato. Ona se ne zamaraju preduvjetima za isprobavanje novih aktivnosti.

Djeca prvo kažu "da", a onda putem smišljaju što napraviti. To je strategija koju mi odrasli opsjednuti sigurnošću možemo slijediti. Djeca su najbolji dokaz da ne moramo uvijek biti potpuno spremni da bismo krenuli naprijed.

 

Preneseno sa Zadovoljna.hrPsihologinja i učiteljica detaljno: Što sve djeca trebaju znati prije upisa u prvi razred

Psihologinja i učiteljica detaljno: Što sve djeca trebaju znati prije upisa u prvi razred

Vrijeme je testiranja predškolaca za upis u prvi razred. Većina njih već zna neka slova, boje, brojeve, ali roditelji se često brinu je...


Poticanje samostalnosti kod djece

Poticanje samostalnosti kod djece

Mnogi roditelji osjećaju kako bi bili najsretniji kada bi mogli uvijek biti uz svoje dijete. Njima se čini prirodnim uvijek moći odgovoriti na...


Psiholozi otkrili: 6 načina kako odgojiti dobro dijete

Psiholozi otkrili: 6 načina kako odgojiti dobro dijete

Psiholozi sa Sveučilišta Harvard proveli su istraživanje kako bi doznali na koji način odgojiti "dobro" dijete. Prema rezulta...


Loše ponašanje - zašto?

Loše ponašanje - zašto?

Roditeljima je često teško razumjeti zašto djeca stalno rade one stvari koje oni ne želite da djeca rade. Dječje ponašanje je ...


Prilagodba na jaslice i vrtić – novo poglavlje u životu obitelji

Prilagodba na jaslice i vrtić – novo poglavlje u životu obitelji

Polazak djeteta u jaslice vrlo je velika, a može biti i iznimno stresna promjena kako za dijete, tako i za cijelu obitelj. Za većinu djece to j...


Dr. Rajović: Djeca kroz igru najbolje uče, a učenje napamet zastarjelo je

Dr. Rajović: Djeca kroz igru najbolje uče, a učenje napamet zastarjelo je

"Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ" naziv je predavanja i edukacije za roditelje koju je dr. Ranko Rajović, jedan od na...