Dobrodošli

u čarobni harfin svijet gdje ćete upoznati Knjige koje vole djecu

 

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte obavijesti o novostima i akcijama:
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
   

 

 


PSIHOLOG S HARVARDA: 7 savjeta kako odgojiti empatično dijete

Odgajate li dragu i suosjećajnu djecu?Psiholog s Harvarda nudi sedam savjeta koji vam u tome mogu pomoćiRichard Weissbourd, psiholog sa Sveučilišta u Harvardu, nudi preporuke koje bi roditeljima i odgojiteljima mogle pomoći u nastojanju da djeca odrastu u brižne i odgovorne ljude s osjećajem poštovanja za druge osobe.Nedavno je istraživanje, koje j ... » PSIHOLOG S HARVARDA: 7 savjeta kako odgojiti empatično dijete »

POZNATI NJEMAČKI NEUROZNANSTVENIK: Pipi Duga Čarapa kao model kako bismo trebali odgajati dijete

Djeca uče samo kada se dobro osjećaju, a oduševljenje zbog novih otkrića i spoznaja potiče daljnji razvoj mozga, kaže poznati njemački neuroznanstvenik Gerald Hüther, autor knjige 'Svako je dijete darovito'. S druge strane, ako djetetu stalno govorimo kako se treba ponašati, to je dresuraAutor knjige Svako je dijete darovito, Gerald Hü ... » POZNATI NJEMAČKI NEUROZNANSTVENIK: Pipi Duga Čarapa kao model kako bismo trebali odgajati dijete »

STRUČNJACI SU SE SLOŽILI: Presudan je utjecaj roditelja za intelektualni razvoj djeteta

Je li inteligencija dar naših gena ili se može njegovati i poboljšati u pravom okruženju? Znanstvena istraživanja pokazuju da je koeficijent inteligencije nasljedan, ali i da je utjecaj roditelja na intelektualni razvoj djeteta presudan.Stručnjaci su se složili u odabiru najučinkovitijih metoda koje roditelji mogu upotrijebiti kako bi potaknuli int ... » STRUČNJACI SU SE SLOŽILI: Presudan je utjecaj roditelja za intelektualni razvoj djeteta »

MOJ SIN IMA AUTIZAM On nije razmažen, niti je neodgojen - mi samo vodimo bitke o kojima vi ni ne sanjate

 Da, ja sam mama tog prelijepog „razmaženog“ dječaka, koji se često na javnom mjestu ponaša „nedolično“: baca se po podu, vrišti, razbacuje stvari oko sebe, udara svoju mamu i čupa je za kosu, grize.Svaki put tim neželjenim „scenama“ dobijemo publiku, koja nam posveti veliku pažnju, sve oči budu uprte prema ... » MOJ SIN IMA AUTIZAM On nije razmažen, niti je neodgojen - mi samo vodimo bitke o kojima vi ni ne sanjate »

SVAKO JE DIJETE DAROVITO, a na nama je da prepoznamo tu darovitost

Knjiga Svako je dijete darovito  donosi dokaze zašto je nužna radikalna promjena u shvaćanju odgoja i školovanja. Naš zastarjeli školski sustav šteti djeci i cijeloj zajednici, smatraju njemački autori, istaknuti znanstvenik, neurobiolog Gerald Hüther i novinar Uli Hauser.  Roditelji i škole čine sve da bi poticali sposobnosti djece. ... » SVAKO JE DIJETE DAROVITO, a na nama je da prepoznamo tu darovitost »

Pretjerano zaštitnički stil odgoja – Kako ga prepoznati i spriječiti

Podrazumijeva se da kao roditelji ili skrbnici želimo da nam djeca budu sigurna. Brinemo za njihovu dobrobit svakodnevno, nastojimo ih zaštititi od ozljeda, neugodnih iskustava, stresa i boli. Ali, osim realnih opasnosti, postoji i jedna koje često nismo svjesni: pretjerano nastojanje da djeca ostanu sigurna. Naime, dokazano je da pretjerivanje u z ... » Pretjerano zaštitnički stil odgoja – Kako ga prepoznati i spriječiti »

REBEKA BULAT: "Još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti rane razvojne podrške"

Na Listi dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2014. godini, što je izdaje Hrvatsko knjižničarsko društvo, u kategoriji Stručna literature za odrasle našle su se i Harfine „BEBArije“.Odlična edukativna knjiga riječke psihologinje Rebeke Bulat govori o važnosti poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranij ... » REBEKA BULAT: "Još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti rane razvojne podrške" »

Sve teorije padaju u vodu kada se nađemo oči u oči s rasplakanim djetetom ili upoznajte mudrost odgoja "Safari duha"

 Još 2011. godine objavili smo prvu knjigu sada već popularne hrvatske autorice Ane Bučević Safari duha – knjiga o mudrosti odgoja. Knjiga je ubrzo postala najprodavanija knjiga o odgoju u Hrvatskoj. "Safari duha" zrači iskrenim i neposrednim pristupom, prepunim duhovitosti i optimizma te ne čudi da iznova osvaja novu publi ... » Sve teorije padaju u vodu kada se nađemo oči u oči s rasplakanim djetetom ili upoznajte mudrost odgoja "Safari duha" »

UTJECAJ I VAŽNOST RODITELJA U OBRAZOVANJU DJECE

 Svatko od nas uči i prima informacije na svoj, jedinstven način. Svijest o tome je jako važna. Kao i senzibiliziranje ljudi na tu temu. Time pozitivno utječemo na djecu, roditelje, učitelje i društvo u cijelosti. Nema većeg dara kojeg možete dati djeci od pomoći da shvate da nemaju problem – da su posebna upravo takva kakva jesu. Rodite ... » UTJECAJ I VAŽNOST RODITELJA U OBRAZOVANJU DJECE »

NAGRAĐENI NAJBOLJI I NAJINOVATIVNIJI PROJEKTI

 Na svečanoj dodjeli održanoj u prostorima Vidikovca u Zagrebu predstavnici Zagrebačke banke – predsjednik Uprave Miljenko Živaljić te članovi Uprave Daniela Roguljić Novak i Lorenzo Ramajola – uručili su nagrade pobjednicima natječaja Moja prilika za inovativne poduzetničke koncepte, Moja zelena zona za zeleno poduzetništvo i Moja ... » NAGRAĐENI NAJBOLJI I NAJINOVATIVNIJI PROJEKTI »

Prijavnice za predavanje dr. Ranka Rajovića

Prijavnica za 2. dio predavanja u KoprivniciPrijavnica za 1. dio predavanja u ZagrebuPrijavnica za 2. dio predavanja u ZagrebuPrijavnica za 3. dio predavanja u Zagrebu Napomena: Ako želite sudjelovati na 1., 2. i 3. predavanju u Zagrebu cijena je predavanja 280,00 kn. Prijavnicu za 1., 2., i 3. predavanje u Zagrebu ispunite ovdje "Kako igrom u ... » Prijavnice za predavanje dr. Ranka Rajovića »

Prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu

Španjolca Pabla Pinedu smatraju osobom s posebnim potrebama – a on je prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu. Pablo Pineda rođen je s Downovim sindromom. U njegovu genetskom naslijeđu kromosom 21 nije, kako je to uobičajeno, dvostruk, već trostruk.Djeca s Downovim sindromom, kaže prognoza pri njihovu rođenju, cijel ... » Prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu »

Djeca su nam postala nesamostalna, a motorička im je inteligencija sve manja

 Djeca su nam postala nesamostalna, njihove manipulativne sposobnosti, osim na tastaturi, su upitne, motorička inteligencija je sve manja, nemaju snage ni koordinacije, zdravstveno su sve osjetljiviji. Jedino je rješenje povratak u prirodu, kako to čine svakim vikendom u šumskom vrtiću na Antenalu kraj istarskog Novigrada, piše Vesna Kapeloto ... » Djeca su nam postala nesamostalna, a motorička im je inteligencija sve manja »

Mozak je ovisan o ranoj stimulaciji

Irena Orlović Istraživanja su pokazala da se mozak najintenzivnije razvija u prvih sedam godina djetetova života, a znanstvenici smatraju da je to i razdoblje kada većina djece može dosegnuti nivo "genijalca", i potpuno je jasno da to razdoblje moramo iskoristiti i kreirati razvojno poticajno okruženje za djecu."Djeca najbolje uče u ... » Mozak je ovisan o ranoj stimulaciji »

Razvoj mozga direktno je povezan s ljubavlju ili zanemarivanjem od strane roditelja

Dva mozga prikazana na slici pripadaju trogodišnjoj djeci, no ipak je razlika u njihovoj veličini značajna.Ono što je još značajnije jest to da se čini kako promjena u volumenu i izgledu ovisi o tome kako se prema djetetu odnosila majka ili glavni skrbnik.Profesor Allan Schore s UCLA-sveučilišta, koji je pridonio velikom broju istraživanja o ovom f ... » Razvoj mozga direktno je povezan s ljubavlju ili zanemarivanjem od strane roditelja »

Rani kontakt kožom na kožu

 Dodir kožom na kožu između majke i njenog djeteta pri rođenju smanjuje djetetovo plakanje i pomaže majci u uspješnom dojenju.U mnogim je kulturama uobičajeno da majke drže djecu na golim prsima neposredno nakon porođaja. Povijesno gledajući, ovo je bilo nužno za djetetovo preživljenje. U današnje vrijeme veći se broj djece rađa u bolnicama, t ... » Rani kontakt kožom na kožu »

Dr. IQ - Razvoj mozga, učenje i razvoj funkcionalnog razmišljanja

 Roditelji pustite djecu da skaču, trče i vrte se jer se tako razvijaju sve regije mozga, poručuje dr. Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja koje se zasniva na postizanju intelektualnih sposobnosti djece u predškolskoj i školskoj dobi. Ovaj novosadski internist, dugogodišnji član Upravnog odbora svjetske Mense (najstarija i najveća orga ... » Dr. IQ - Razvoj mozga, učenje i razvoj funkcionalnog razmišljanja »

Kako pohvala utječe na dječji razvoj?

Što je pozitivna povratna informacija?Pozitivna povratna informacija intuitivno se čini kao neupitno pozitivan način komunikacije roditelja i odgojitelja s djecom, no način na koji je ona formulirana i prenosi djeci može imati različite implikacije za dječji psihički razvoj.Konvencionalna pozitivna povratna informacija je pohvala. Ukorijenjena je u ... » Kako pohvala utječe na dječji razvoj? »

Darovi koje vaša djeca nikad neće zaboraviti

Darujete malo kad darujete ono što posjedujete. Kad darujete sebe, tek tad zaista darujete. – Kahlil GibranVrlo malo uspomena iz djetinjstva uključuje darove koje smo dobili u vidu poklona. Koju vrstu darova možemo dati svojoj djeci koje ona nikad neće zaboraviti? Koji će darovi zaista utjecati na njihov život i promijeniti ih zauvijek?U tu s ... » Darovi koje vaša djeca nikad neće zaboraviti »

Dr. Ranko Rajović i poticanje ranog intelektualnog razvoja kroz NTC - sustav učenja

ZAGREB I KOPRIVNICAZAGREB Zbog velikog interesa u organizaciji nakladničke kuće Harfa 23. listopada 2014. u hotelu Aristos (Cebini 33, Buzin) održat će se prvi, drugi i treći dio predavanja na temu NTC sustav učenja, a pod nazivom "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ". Predavanje će održati dr. Ranko Rajović.Predavanje je namijenjen ... » Dr. Ranko Rajović i poticanje ranog intelektualnog razvoja kroz NTC - sustav učenja »

10 stvari koje nas živciraju kod naše djece, a istovremeno ih čine neodoljivima

 1. Djeca se ne bojeNije pritom riječ o tome da su djeca hrabra, već jednostavno nemaju osjećaj straha. Stoga često vuku mačku za rep ili skaču s visine bez ikakve brige o eventualnim posljedicama. Oprez je dio razvoja i osjećaj straha doći će s iskustvom.2. Uvijek kažu ono što misleDjeca nemaju dlake na jeziku. Ona uglavnom još i ne znaju da ... » 10 stvari koje nas živciraju kod naše djece, a istovremeno ih čine neodoljivima »

10 najljepših rituala uspavljivanja djeteta

Rituali uspavljivanja olakšat će djetetu da se navečer smiri. Deset savjeta koji slijede mogu vam pomoći pri razvijanju vlastite večernje rutine, zahvaljujući kojoj će vaše dijete opušteno utonuti u carstvo snova. 1. Večernja šetnjaKada je vaše dijete nemirno nakon dugoga dana, svjež zrak može djelovati umirujuće. Ugodna šetnja u prirodi pomoći će ... » 10 najljepših rituala uspavljivanja djeteta »

Djeca koja puno čitaju postaju inteligentnija

 Čitanje povećava dakle ne samo jezičnu inteligenciju u djece već i inteligenciju općenito, pokazalo je jedno englesko istraživanje. Djeca koja u ranoj dobi poboljšaju svoju čitalačku sposobnost kasnije lakše razmišljaju.  Oni su jednojajčani blizanci i zajedno rastu, imaju iste gene, iste financijske mogućnosti i isto obrazovanje – ... » Djeca koja puno čitaju postaju inteligentnija »

Moje PAMETNO dijete

Jeste li znali ...da mozak ima otprilike 100 milijardi neurona i oni čine samo 10 % mozga, a oko 75 % mozga čini vodada mozak odraslog čovjeka teži između 1,3 i 1,4 kg, a veličina i težina nisu povezani s kvocijentom inteligencijeda pričanje ili čitanje djetetu na glas potiče razvoj mozgada smijeh aktivira čak pet različitih dijelova mozga da zdrav ... » Moje PAMETNO dijete »

Predavanje dr. Rajovića - Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ

ZAGREBZbog velikog interesa u organizaciji nakladničke kuće Harfa 21. svibnja 2014. u 16.30 u hotelu Aristos (Cebini 33, Buzin) održat će se predavanje dr. sc. Ranka Rajovića na temu NTC–sustav učenja pod nazivom Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ, 1. dio. Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, pedagozima, ps ... » Predavanje dr. Rajovića - Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ »

10 razloga zašto bi se mobilni uređaji trebali zabraniti djeci mlađoj od 12 godina

Američka akademija za pedijatriju i Kanadsko pedijatrijsko društvo tvrde da djeca do 2 godine ne bi smjela biti izložena nikakvoj tehnologiji, od 3 do 5 godina trebala bi se ograničiti na jedan sat dnevno, a od 6 do 18 godina na 2 sata dnevno (AAP 2001/13, CPS 2010). Djeca i mladi koriste se tehnologijom 4-5 puta više od preporučene količine, s ozb ... » 10 razloga zašto bi se mobilni uređaji trebali zabraniti djeci mlađoj od 12 godina »

BRAIN GYM® - Priručnik za obitelj i edukatore

Sve je više djece koja ne mogu u potpunosti, s lakoćom i kvalitetno funkcionirati u ovome svijetu... Zabrinjava podatak da se svakim danom povećava broj otkrivene djece s poteškoćama u koncentraciji i pažnji, ADHD-om , autizmom, disleksijom i disgrafijom, Aspergerovim sindromom te ostalim stanjima. Potvrda je to da se nešto događa s našim tijelima ... » BRAIN GYM® - Priručnik za obitelj i edukatore »

Safari duha - Kako razvijati djetetovu ustrajnost

 UstrajnostJedan je otac bio šokiran kad je pregledao učeničku knjižicu svoga sina, jer sudeći prema ocjenama u knjižici bilo je jasno da je dječak osuđen na neuspjeh. Otac se potajno nadao da će dječak postati odvjetnik, a sin mu je tvrdio da će on postati velik i poznat čovjek. Ravnatelj škole objasnio je ocu da se to nikada neće dogoditi je ... » Safari duha - Kako razvijati djetetovu ustrajnost »

Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije

 Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije u ovoj knjizi vama i djeci za koju se brinete nude praktične ideje i strategije koje pomažu da naučite cijeniti opuštanje i tišinu kao i da bolje prevladate stres, i to tako da si redovito uzmete malo vremena za zajedničko opuštanje. To pruža priliku da u svojoj obitelji uvedete redovite trenutke koj ... » Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije »

Prijavnica za NOVO predavanje dr. Ranka Rajovića u Zagrebu

 Ovo je predavanje trenutačno popunjeno. Budući da postoji mogućnost otvaranja slobodnih mjesta za predavanje u 18.30 ispunite predbilježbu OVDJE ili nas kontaktirajte direktno na 098/305534 Zbog velikog interesa u organizaciji nakladničke kuće Harfa 21. veljače 2014. u 16 sati u hotelu Four Points by Sheraton Panorama,  Trg Krešim ... » Prijavnica za NOVO predavanje dr. Ranka Rajovića u Zagrebu »

Prijavnica za predavanje dr. Ranka Rajovića u Zagrebu

 Ovo je predavanje trenutačno popunjeno. Budući da postoji mogućnost otvaranja slobodnih mjesta ispunite predbilježbu OVDJE  U organizaciji nakladničke kuće Harfa 21. veljače 2014. u 18.30 sati u hotelu Four Points by Sheraton Panorama,  Trg Krešimira Ćosića 9, odžat će se edukativno predavanje na temu NTC–sustav učenja p ... » Prijavnica za predavanje dr. Ranka Rajovića u Zagrebu »

Kako bolje učiti!

Često se događa da učenici na početku nove školske godine donose nove, optimistične odluke. „Ove ću godine sve zadaće i seminare raditi na vrijeme“ ili „Od ove godine, počinjem slušati na satu i pisati bilješke“ u početku je iskrena i čvrsta odluka, ali tijekom školske godine nekako „padne u vodu“.Nekad se vjerov ... » Kako bolje učiti! »

Kakva je uloga roditelja i što sve utječe na formiranje identiteta adolescenta

 Djeca u tinejdžerskoj dobi i adolescenciji provode sve manje vremena s roditeljima, a sve više s vršnjacima. No, unatoč tome roditelji im, svojim razumijevanjem kroz što oni prolaze te svojom otvorenošću za njihova istraživanja, u ovoj tranziciji mogu uvelike pomoći. Dalje u tekstu navedeno je nekoliko savjeta roditeljima:Da bi se izgradio bl ... » Kakva je uloga roditelja i što sve utječe na formiranje identiteta adolescenta »

Formiranje identiteta tijekom adolescencije

Prema teoriji psihosocijalnog razvoja Erika Eriksona, psihologa i psihoanalitičara, razvoj čovjeka odvija se tijekom cijeloga života i to kroz osam stadija. Tijekom svakog stadija, osoba treba uspješno razriješiti tzv. razvojnu krizu specifičnu za pojedino razdoblje, što dovodi do prekretnice u razvoju. Nezdravo razrješenje pojedinog stadija negati ... » Formiranje identiteta tijekom adolescencije »

Uključivanje djeteta u kućanske poslove izuzetno je važno i korisno

Treba li djecu uključivati u kućanske poslove? Koji su poslovi prigodni za djecu predškolske dobi? Kako motivirati dijete da (redovito) obavlja kućanske poslove? Trebaju li djeca za iste biti nagrađena?Sudjelovanje u kućanskim poslovima djetetu daje osjećaj važnosti i vrijednosti u obitelji, samim time što su određene dužnosti dodijeljene baš njemu ... » Uključivanje djeteta u kućanske poslove izuzetno je važno i korisno »

Knjige pozitivno utječu na razvoj dječjeg mozga

Knjige i edukacijske igračke čine djecu pametnijom, ali i utječu na rast mozga, sudeći prema novim otkrićima prezentiranima na ovogodišnjem susretu Društva za neuroznanost. Istraživanja su usmjerena na osjetljivo razdoblje u ranom životu tijekom kojeg se razvija mozak i u kojem je utjecaj okolišnih faktora na taj razvoj najjači.Dosadašnja istraživa ... » Knjige pozitivno utječu na razvoj dječjeg mozga »

Dr. Ranko Rajović održat će dva predavanja na temu NTC-sustava učenja – Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ

SPLIT Zbog velikog interesa, u organizaciji nakladničke kuće Harfa 15. studenog 2013. ponovo će se održati dva edukativna predavanja na temu NTC-sustava učenja koja su namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.Prvo predavanje pod nazivom  NTC-sustav učenja &n ... » Dr. Ranko Rajović održat će dva predavanja na temu NTC-sustava učenja – Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ »

Značenje dječje igre je ogromno, a roditelji to zaboravljaju

U vrtićima nekoliko hrvatskih gradova, Dubrovnika, Kaštela, Rijeke, Splita, Velike Gorice, Zadra i Zagreba, nedavno je u obliku pilot-projekta počela primjena sustava učenja NTC. Riječ je o metodi koja povezujući saznanja medicine i pedagogije razvija kognitivne sposobnosti djece. Dr. Ranko Rajović autor je sustava učenja NTC, utemeljenog na i ... » Značenje dječje igre je ogromno, a roditelji to zaboravljaju »

Nepovoljni uvjeti odrastanja koji negativno utječu na razvoj mozga

 Nepovoljni uvjeti odrastanjaAko dijete živi s ljutitim, agresivnim ljudima, sklonim vikanju, izljevima bijesa, smijanju dječjim frustracijama i sl., u njegovu mozgu uspostavit će se veze među onim područjima koje će mu pomoći da bude vrlo budno i oprezno te stalno traži znakove tuđe ljutnje i agresivnosti. Isto tako, i sâmo će naučiti r ... » Nepovoljni uvjeti odrastanja koji negativno utječu na razvoj mozga »

Uvjeti odrastanja i razvoj mozga

Kako se formira mozak?Intenzivan razvoj mozga počinje još u maternici u 3. tromjesečju trudnoće i slijedi put od najjednostavnijih dijelova prema složenijima. Tako se najprije razvijaju dijelovi mozga (moždano deblo) zaduženi za reguliranje osnovnih životnih funkcija, kao što su otkucaji srca, krvni tlak, stanja pobuđenosti, pažnje, spavanja i ... » Uvjeti odrastanja i razvoj mozga »

Najčešći uzroci dječjeg laganja

 Iskrenost je ključna osobina potrebna za zdrav odnos i vezu,  za jedinstvo i uspješno rješavanje problema, a osim toga pomaže ljudima izgraditi povjerenje jednih u druge. Neiskrenost, s druge strane, vodi mnogim međuljudskim, akademskim, legalnim te osobnim problemima, a to nitko ne želi za svoju djecu.Mala djeca nisu u stanju razlikovat ... » Najčešći uzroci dječjeg laganja »

Rani pokazatelji darovitosti

 Rosenblith i Sims-Knight (1985) sugeriraju da već u drugom mjesecu života počinju procesi učenja. Temeljna sposobnost u toj dobi je imitacija. Navode da je imitacija toliko važna za predviđanje djetetove inteligencije da se njezin izostanak smatra pokazateljom mentalne retardacije. Neki istraživači ranog razvoja razvili su cijeli sustav pokaz ... » Rani pokazatelji darovitosti »

Predavanje dr. Ranka Rajovića - Kako uspješno razvijati IQ djeteta kroz igru?

U organizaciji nakladničke kuće Harfa održat će se edukativno predavanje namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece na temu NTC-sustav učenja pod nazivom Kako uspješno razvijati IQ djeteta kroz igru?. Održat će se u Splitu 7. 6. 2013. u 16 sati u Gradskoj knjižnici ... » Predavanje dr. Ranka Rajovića - Kako uspješno razvijati IQ djeteta kroz igru? »

Priprema djece za školu

 Iako većina roditelja, kao što je već spomenuto, podrazumijeva kako bi priprema za školu trebala obuhvaćati učenje čitanja, pisanja, računanja i sl., te često sami „forsiraju“ djecu na učenje istih, za djecu to nije neophodno. Naime, navedene vještine djeci predstavljaju najmanji problem koji vrlo brzo svladaju polaskom u školu, a ... » Priprema djece za školu »

Probudite u djetetu ljubav prema čitanju

 Nove studije pokazuju da rano čitanje naglas unapređuje rast djece i razvoj njihova mozga. Čitajući svome djetetu povezujete se s njim i upoznajete se s njegovim osjećajima te mu također pomažete da spozna vlastite. Čitanjem unapređujete razvoj dječjega govora. Dok im čitate, djeca uče nove pojmove, razvijaju maštu i kreativnost. Novija istra ... » Probudite u djetetu ljubav prema čitanju »

Beba jede sama – evo kako to izgleda

 "Baby-led Weaning" – metoda dohrane bebe pri kojoj ona sama odlučuje što će jesti postala je jedna od vrlo čestih tema na brojnim internetskim forumima. No funkcionira li to doista? Funkcionira, tvrdi savjetnica pri dojenju i primalja Gill Rapley. Osim što funkcioniram ima i brojne prenosti. No kako to izgleda u praksi? & ... » Beba jede sama – evo kako to izgleda »

Uvažite različitosti učenika s teškoćama

Učenici s teškoćama su: učenici s teškoćama u razvoju, učenici s teškoćama u učenju, problemima u ponašanju i emocionalnim problemima i učenica s teškoćama uvjetovanim odgojnim, socijalnim, ekonomskim, kulturnim i jezičnim čimbenicima. To su učenici koji zbog svojih osobitosti (npr. oštećenja vida, oštećenja sluha, poremećaja govorno-jezične komuni ... » Uvažite različitosti učenika s teškoćama »

Pokazatelji ranog razvoja – kada potražiti stručnu pomoć?

 Dječji je razvoj dinamičan proces oblikovan međuutjecajem bioloških i okolinskih faktora od samog začeća pa nadalje. Sva se djeca ne razvijaju jednakim tempom, niti se sve sposobnosti i vještine kod djeteta ne razvijaju istom dinamikom. Ipak, za dijete je od iznimne važnosti rano prepoznati potrebu za razvojnom podrškom, terapijom jer pravovr ... » Pokazatelji ranog razvoja – kada potražiti stručnu pomoć? »

Stvari koje trebate znati o porođaju

Više o ovoj temi u knjizi Pripremite se za porođajPorođaj je uzbuđujući, strahopoštovanja vrijedan događaj koji mijenja život. Dugo prije nego postane majka, trudna žena osjeća odgovornost za dijete koje nosi. Mjesecima predosjeća promjenu odvaguje njezino značenje. Istodobno, tijelo se mijenja i priprema za porođaj. Krajem trudnoće moguće je o ... » Stvari koje trebate znati o porođaju »

Tajne tinejdžerskog mozga

Svi nastavnici i roditelji znaju što znače tinejdžerske godine, jer su ih i sami proživjeli. Neuroznanost je nedavno otkrila zapanjujuću činjenicu da tinejdžerski mozak više sliči nacrtu nego sagrađenom neboderu. Osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici su tinejdžerski mozak nekada smatrali praznom kućom koju treba opremiti. Bilo bi bolje da ga s ... » Tajne tinejdžerskog mozga »

Međunarodni dan djeteta

 Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Od 20. studenoga 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava ... » Međunarodni dan djeteta »

Kako poticati rani razvoj govora i komunikacije?

Iako prve riječi očekujemo oko prvog bebinog rođendana, govor se razvija puno prije. Još u maminom trbuhu bebe slušaju govor i uče ga raspoznavati od drugih zvukova, raspoznavati govor majke od govora nepoznate osobe, pa čak i raspoznavati materinji od stranog jezika. Prva komunikacija kroz vokalizacije gugutanja, kasnije brbljanja vodi do prvih ri ... » Kako poticati rani razvoj govora i komunikacije? »

Zašto su mnogi učenici često umorni i bezvoljni?

 Mladi uče na drugačiji načinMožda vam je poznata ova situacija: Ujutro ulazite svježi i puni elana u učionicu, a vaši učenici kao da vas i ne primjećuju.Umjesto da sudjeluju u nastavi, samo bezvoljno sjede u svojim klupama, gledaju vas nezainteresiranim pogledom i jednostavno su pasivni. Istraživanja provedena u više zemalja pokazuju da ... » Zašto su mnogi učenici često umorni i bezvoljni? »

RAZVOJ EMOCIONALNE INTELIGENCIJE

  Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije možete naručiti OVDJE  Ako roditelji potiču svoju djecu da nauče kako se mogu umiriti kada su preplašena ili ljutita, učvršćuju neuronske krugove koji služe za suočavanje sa stresom. Vjerojatnije je da će se mladi ljudi koje roditelji zanemaruju povesti za agresivnim impulsima djelovanj ... » RAZVOJ EMOCIONALNE INTELIGENCIJE »

Kako razvijati pamćenje?

 U prošlosti se vjerovalo kako djeca nemaju prave sposobnosti pamćenja sve dok ne napune 8 do 9 mjeseci. Iako su roditelji kroz svoje iskustvo često mogli vidjeti drugačije, tek su nedavna istraživanja pamćenja kod beba isto i potvrdila.Tako prema nekim novijim istraživanjima, bebe stare samo 6 tjedana mogu pamtiti događaje unatrag 24 sata, do ... » Kako razvijati pamćenje? »

Polazak u vrtić

 Kada djeca krenu u vrtić ili jaslice to je često u njihovim životima prvo veće odvajanje od roditelja, ali i susret s većim brojem nepoznatih osoba što od njih zahtjeva prilagodbu na novu situaciju. Većina djece se uspješno tome prilagodi. No, u periodu prilagodbe često se zna dogoditi da djeca pokažu neke reakcije na novu situaciju kao što j ... » Polazak u vrtić »

Pravilna prehrana školskog djeteta

Djeca koja ne doručkuju često su pospana, slabije postižu koncentraciju i otežano prate nastavu.Dobro uravnotežena i zdrava prehrana temelji se na uzimanju raznovrsne hrane, koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije, koji omogućava normalan rast i razvoj djece. Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i ... » Pravilna prehrana školskog djeteta »

Bez motivacije, učenje je mučenje

  Iako je danas nekako sve izraženiji trend usmjeravanja na akademske vještine, i to još u ranoj predškolskoj dobi, za uspješno školovanje, važne su i neke druge stvari. Da, ima nečeg važnijeg u školi od brojki i slova. Nečeg bez čega učenje postaje mučenje. To je ono što nas pokreće, a krije se iza riječi motivacija. Kraj ljeta dono ... » Bez motivacije, učenje je mučenje »

Započinju radionice Safari duha

VIKEND-RADIONICA ODRŽAT ĆE SE U SPLITU PRVOGA VIKENDA U RUJNUPRIJAVE NA BROJ 095 520 3888NA RADIONICI SUDJELUJU RODITELJ I DIJETE SAFARI DUHA program je jedinstven u svojoj formi. Ovim programom obuhvatili smo metode kojima ćemo kod djece razviti svijest o sebi samome, o životu i potencijalu koji svi nosimo u sebi. Jedan od najvažnijih aspekat ... » Započinju radionice Safari duha »

Kako kvalitetno komunicirati s tinejdžerima?

Većina roditelja sa strahom reagira na ulazak djeteta u pubertet. Prisjećajući se naših mladenačkih godina, znamo da odgajanje adolescenata nije jednostavno i postavljamo si niz pitanja, primjerice što učiniti kad se uvučemo u još jednu svađu oko prijatelja, odjeće ili izlazaka?Kako mu/njoj dati više slobode ali, ne i previše? Na koji način postavi ... » Kako kvalitetno komunicirati s tinejdžerima? »

Darovita djeca

Osnovno načelo rada s darovitom djecom ima za cilj osigurati djetetu ono što najbolje odgovara njegovu stupnju razvoja, specifičnim potrebama, interesima, potencijalima i sposobnostima, nadilazeći pritom uobičajene programe namijenjene djeci određene dobi.Iako darovita djeca svojim sposobnostima mogu djelomično nadoknaditi većinu nedostataka u svom ... » Darovita djeca »

Kako djeca ispituju granice i što od njih uče?

Roditelji se često pitaju što znači postaviti granice, kako ih postaviti, kako reagirati u pojedinim situacijama s malom djecom. Biti dosljedan je nešto što su puno puta već čuli, ali provođenje istoga često je problem. Ispitivanje granica je ponašanje koje očekujemo od djeteta.Kako raste, dijete ima sve veću potrebu za istraživanjem okoline, ... » Kako djeca ispituju granice i što od njih uče? »

Beba – vođa dohrane i Montessori načela: prirodan pristup uvođenju krute hrane

 Kao i brojni drugi roditelji i sama smatram da je roditeljstvo po principu „švedskog stola“ prava stvar. Uzimam ono što odgovara mome djetetu i mojoj obitelji i što se uklapa u naše prioritete, a za drugo ne marim. Moje je dijete individua i potreban mu je individualan pristup. Kako sam prije nego što sam postala majka bila učitel ... » Beba – vođa dohrane i Montessori načela: prirodan pristup uvođenju krute hrane »

Povezivanje govora s pokretom predstavlja trening za mozak

   Povezivanje govora s pokretom predstavlja trening za mozak Tradicionalne jezične igre kao što su stihovi praćeni pokretima prstiju i pljeskanjem ili priče popraćene pokretima ruku idealne su za poticanje govornog razvoja u obitelji, vrtiću i osnovnoj školi. Najnovija istraživanja mozga pokazuju da jezične igre koje potiču sva čula ... » Povezivanje govora s pokretom predstavlja trening za mozak »

Ima li vaše dijete profil na Facebooku?

Imati otvoren profil na Facebooku, jednoj od najpopularnijih društvenih mreža, danas je među djecom stvar prestiža i samo su se rijetki uspjeli oduprijeti „fejsbukmaniji“.Povezanost putem Facebooka nije nužno loša za djecu, dapače, korisna je i zabavna, ali kao što sve ima pozitivne i negativne strane tako je i u ovom slučaju. ... » Ima li vaše dijete profil na Facebooku? »

Ako dopustimo djeci da se samostalno hrane, mogli bismo spriječiti pretilost

Ako dopustimo djeci da samostalno jedu prstima, mogli bismo spriječiti pretilostIstraživanje pokazuje da hranjenje djece na žlicu, tj. kašicama može povećati rizik od pretilostiAko dopustimo djeci da se samostalno hrane uzimajući hranu prstima, umjesto da ih hranimo kašicama, mogli bismo spriječiti njihovu kasniju pretilost, pokazuju najnovija istr ... » Ako dopustimo djeci da se samostalno hrane, mogli bismo spriječiti pretilost »

Teškoće u čitanju i pisanju

Kada djetetova bilježnica zove: „Upomoć!“Približno 25 posto osnovaca danas ima teškoće u čitanju i pisanju. Ta nam činjenica govori da četvrtina dječje populacije ne vlada svojim materinskim jezikom! Još više rastužuje spoznaja da teškoće u čitanju i pisanju, nastale još u osnovnoj školi, ostaju prisutne tijekom cijelog života. Poslije ... » Teškoće u čitanju i pisanju »

Zdrava dohrana dojnečeta

Prvi susret njihove djece s čvrstom hranom prekretnica je za mnoge roditelje – to je novo i uzbudljivo poglavlje u djetetovu životu. Dok dijete uzima prvi zalogaj hrane, oni drže fige nadajući se da im neće stvarati probleme pri hranjenju. Oni žele da dijete uživa u hrani, da se zdravo hrani i da imaju radosne, što manje stresne obiteljske ob ... » Zdrava dohrana dojnečeta »

POLAZAK DJETETA U PRVI RAZRED

Nakon što je dijete prošlo liječnički pregled, testiranje, razgovor i upis, postalo je učenik prvog razreda. Roditelj je saznao da mu je dijete zrelo i spremno za školu i sigurno se pita što i kako dalje. Polazak djeteta u školu jedan je od najvažnijih trenutaka u životu svakog djeteta. O nama odraslima ovisi hoće li taj trenutak biti ugodan i ... » POLAZAK DJETETA U PRVI RAZRED »

Koncentracija djeteta

Koncentracija se najčešće definira kao «sposobnost voljnog usmjeravanja misli u željenom smjeru».  Svi se možemo neko vrijeme koncentrirati na određeni zadatak, a u onom preostalom vremenu misli vode svoju politiku te lete kako i kamo hoće. Biti koncentiran znači imati mogućnost da svoje misli određeno vrijeme usmjerimo na neki zad ... » Koncentracija djeteta »

Deset koraka do uspješnog dojenja

Svjetski tjedan dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. kolovoza u više od 120 zemalja diljem svijeta kako bi se rodilje potakle na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.Vodeća tema ovogodišnjeg tjedna je "Razgovaraj sa mnom! Dojenje – 3D iskustvo" i bavi se komunikacijom na različitim razinama i između različitih sek ... » Deset koraka do uspješnog dojenja »

LAJK ZA DOJENJE! Djeca koja nisu dojena mogla bi imati dugoročne posljedice po zdravlje

Istraživanje koje je proučavalo utjecaj dojenja i hranjenja formulom po zdravlje djeteta u prve tri godine života kod 234 djece pokazalo je da bi djeca koja nisu dojena mogla imati dugoročne posljedice po zdravlje. Francuski znanstvenici uspoređivali su rast, sastav tijela i krvni tlak kod tri grupe novorođenčadi. Jedna je grupa novorođenčadi ... » LAJK ZA DOJENJE! Djeca koja nisu dojena mogla bi imati dugoročne posljedice po zdravlje »

Sve je više tužne djece

Djeca su danas nekako tužna, što - kada malo bolje razmislim - nije ni čudno. Ona završavaju škole, misleći da se neće moći zaposliti. Ne vide cilj, nemaju jasnu viziju puta kako postići nešto! Ali ovaj način razmišljanja je djeci nametnut, i to nametnut od strane nas odraslih. Jer djeca nas slušaju i kada mi to ne znamo...Nedavno sam radila s jedn ... » Sve je više tužne djece »

SAFARI DUHA - Knjiga o mudrosti odgoja

  U životu nailazimo na bezbroj pitanja. Neka od njih su:     Kako biti sretan?     Hoću li biti uspješan?      Koja je moja strast?      Kakav sam roditelj?      Činim li dovoljno za svoje dijete?      Kako pomoći svome ... » SAFARI DUHA - Knjiga o mudrosti odgoja »

Kako jačati dječje samopouzdanje?

             Često im govorite da ih volite onakvu kakva jesu. Dajte im do znanja da su posebni na svoj način.Pokažite im da ih volite kroz to koliko vremena provodite zajedno, slušajući ih, pružajući im puno zagrljaja i osmjeha time posebno jačate njihovo samopouzdanje.Veselite se njihovim uspjesima, be ... » Kako jačati dječje samopouzdanje? »

Loše ponašanje - zašto?

 Roditeljima je često teško razumjeti zašto djeca stalno rade one stvari koje oni ne želite da djeca rade. Dječje ponašanje je njihov način na koji vam govore kako se osjećaju. Ako razumijete razloge lošeg ponašanja svog djeteta, bit će vam lakše pronaći način kako ćete mu pomoći da se drugačije ponaša. Za lose ponašanje može biti puno razlog ... » Loše ponašanje - zašto? »

Roditelji i tinejdžeri

Uspostaviti odnos s tinejdžerom se ponekad čini kao nemoguća misija. Količina energije, vremena i strpljenja koju ulažemo u tu misiju bi se mogla usporediti s učenjem stranog jezika. U učenje ulažete mnogo vremena i truda, dugotrajno je,  ali se na kraju isplati i rezultat koji ste postigli čini vas iznimno ponosnima.Kada dijete stigne na ovaj ... » Roditelji i tinejdžeri »

Kako pomoći djetetu da s lakoćom savlada školske obveze?

Dijete od početka treba osposobljavati da bude samostalno u učenju i obavljanju školskih obveza.Ipak, ako naiđe na prepreku ili problem i zatreba mu pomoć, budite mu na raspolaganju. I nama odraslima je ponekad potrebna pomoć, i sretni smo ako imamo na raspolaganju neku osobu kojoj se možemo obratiti za pomoć.Za uspješno i neometano učenje osiguraj ... » Kako pomoći djetetu da s lakoćom savlada školske obveze? »

Kako spriječiti pretilost kod djece

Valja kazati da pretilost nastaje u dojenačkoj dobi. Smatra se da broj masnih stanica koje se stvore u najranijemu razdoblju života ostaje doživotno, smanjuje se samo njihova veličina. U dojenačkom razdoblju je teško, praktički nemoguće, ograničiti unos energetskih namirnica. Masti su u tome životnome razdoblju potrebne za razvoj živčanog sust ... » Kako spriječiti pretilost kod djece »

Testovi na trudnoću

Svi testovi za trudnoću baziraju se na indikatoru prisutnosti hormona trudnoce hCG (humani korionski gonadotropin). To je hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće.U ljekarnama se mogu kupiti testovi za trudnoću koji daju pouzdane rezultate već dva tjedna nakon oplodnje. Najčešće se za takve testove koristi prvi jutarnji urin. Promjena ... » Testovi na trudnoću »
 
 

 


 

SAFARI DUHA - Knjiga o mudrosti odgoja
Ana Bučević

Postoje knjige koje nam mogu promijeniti život nabolje. Knjige iz kojih crpimo mudre spoznaje koje nas zauvijek mijenjaju i podižu našu svijest na razinu s koje nema povratka ...
......

»SAFARI DUHA - Knjiga o mudrosti odgoja

 

BEBarije - Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi
Rebeka Bulat

Jeste li znali:Da intelektualne sposobnosti vašeg djeteta ne ovise samo o genetskom faktoru već i o interakciji djeteta s vama i vanjskim svijetom?Da se zahvaljujući ranoj sti...
......

»BEBarije - Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi

 

DOĐI, IGRAJMO SE VANI!
Sabine Lohf, Regina Bestle-Körfer, Annemarie Stoll

Budući da aktivnosti opisane u ovoj knjizi tjeraju djecu van, u potragu za materijalima potrebnim za izradu igračaka a time i na boravak u prirodi, smatrao sam je važnom i u...
......

»DOĐI, IGRAJMO SE VANI!

 

VJEŽBE ZA RAZVOJ EMOCIONALNE INTELIGENCIJE
Linda Lantieri, Daniel Goleman

Postoji više znanstvenih istraživanja koja dokazuju da su tehnike opisane u ovoj knjizi vrlo značajne za razvoj sveukupnih dječjih potencijala. Ove vježbe omogućit će djeci po...
......

»VJEŽBE ZA RAZVOJ EMOCIONALNE INTELIGENCIJE

 

VIŠE OD IGRE - ISPRIČAJ MI PRIČU Dramske metode u radu s djecom
Dušica Bojović

Dramatiziranje je moćno oružje koje trenutačno aktivira dječju pažnju.Ako djeci kroz dramske metode prezentiramo sadržaj koji trebaju naučiti i ako ih aktivno uključimo u sam ...
......

»VIŠE OD IGRE - ISPRIČAJ MI PRIČU Dramske metode u radu s djecom